WO I - 'Het einde van de oorlog, de nasleep, de herdenkingen,…'
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 9 november 2018 (om 10u00)

Zaterdag 10 november 2018 (om 0u00)

Zondag 11 november 2018 (om 0u00)

Maandag 12 november 2018 (van 0u00 tot 18u00)

/

Kloosterstraat 7

1745 Opwijk

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Heemkring Opwijk-Mazenzele brengt ook in 2018 met een tentoonstelling de Eerste Wereldoorlog op gepaste wijze verder in herinnering. De resultaten van de uitgebreide opzoekingen plaatsen wij ook op internet (www.heemkringopwijk.net/wo1/).
Met Erfgoeddag in april 2017 lag de focus op het dagelijkse leven in onze bezette dorpen. Van 10 tot 13 november 2017 organiseerden wij een tentoonstelling specifiek over de Opwijkse en Mazelse soldaten onder WO I.

Van 9 tot 12 november e.k. hebben wij bijzondere aandacht voor het einde van de oorlog en de ruime nasleep, de herdenkingen en de monumenten, de oud-strijdersverenigingen,...
Alle mogelijke onderwerpen worden belicht aan de hand van originele archiefstukken, foto's, documenten, voorwerpen, geluidsfragmenten en multimediavoorstellingen.
Het wordt een verhaal van terugkerende soldaten, van grote vluchtelingenstromen, van voortdurende ellende en ontberingen, van treurnis om de doden en verminkten, van herdenkingen allerlei, van diepe sociale en maatschappelijke veranderingen, van herstel van plaatselijk sociaal-cultureel leven, van hoop op vrede en meer welvaart,…
De heemkundige aspecten over onze dorpen worden getoond tegen een achtergrond van de algemeen geschiedkundige gebeurtenissen en situaties.

Heemkring Opwijk-Mazenzele bezit een foto-opname van alle documenten van het persoonlijk militair dossier van 230 van de ca. 450 Opwijkse en Mazelse soldaten van WO I (afkomstig van Opwijk en Mazenzele of die er gewoond hebben). De 230 dossiers bevatten samen ca. 5.200 pagina’s.
Exclusief op de tentoonstelling kunnen op aanvraag alle documenten van deze dossiers getoond worden op de computer.
Zie www.heemkringopwijk.net/pmd/

Naar aanleiding van het soldatenfeest op zondag 7 september 1919 (bevrijdingsfeest, met grootse stoet) werd een herinneringskaart uitgegeven met de portretten van de 23 Opwijkse gesneuvelden. De kaarten werden verkocht ten voordele van de slachtoffers.
Van deze fraai gedrukte kaart bleven enkele tientallen originele exemplaren bewaard. Geïnteresseerden kunnen exclusief op de tentoonstelling een exemplaar meenemen.

Locatie: Gemeenschapscentrum Hof ten Hemelrijk, Kloosterstraat 7 te 1745 Opwijk.

Openingsuren:
Zaterdag 10 en zondag 11 november 2018, doorlopend van 10 tot 18 uur
Vrijdag 9 en maandag 12 november zijn voorbehouden voor de schoolgaande jeugd (bezoeken enkel in klasverband).

Meer info:
www.heemkringopwijk.net/einde_WO_I/
E-mail: info@heemkringopwijk.net

Tentoonstelling met medewerking van de gemeente Opwijk, van het gemeenschapscentrum H.T.H. en van diverse vrijwilligers, informanten en archiefdiensten, schenkers en bruikleengevers.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker