Auteurlezing 'De tragedie van Swerthout-Wittebeek'
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 22 maart 2019 (van 20u00 tot 22u00)

/

3300 Tienen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

De Tragedie van Swerthout-Wittebeek is een historische roman over WO II die gebaseerd is op het waargebeurde oorlogsdrama van Meensel-Kiezegem. Toen Karolien Joossens hier voor het eerst over hoorde, liet het verhaal haar niet meer los. Ze sprak met getuigen en nabestaanden, verzamelde informatie, en schreef deze roman in een poging om het gebeuren te duiden en te begrijpen. Met dit boek hoopt ze mee de herinnering aan het historische drama levend te houden.

Zomer 1944. Adolf, zoon van de welvarende en collaborerende familie Creemers uit Swerthout, wordt neergeschoten door het verzet. Uit wraak voor zijn dood weet zijn familie met behulp van zowel Duitsers als Vlamingen twee razzia’s te organiseren, waarbij nagenoeg de hele mannelijke bevolking van Swerthout-Wittebeek opgepakt wordt. Slechts acht gevangenen zullen na de oorlog levend terugkeren uit de concentratiekampen.

Hoe is dit drama kunnen gebeuren? Welke oorzaken hebben tot deze afschuwelijke samenloop van omstandigheden geleid? Hoe ging het dorp om met de verschrikkelijke gebeurtenissen? Aan de hand van verschillende getuigenissen van dorpelingen, verzetslieden, collaborateurs en Duitsers zocht Karolien een antwoord op deze vragen.

Karolien Joossens geeft aan de hand van foto's en feiten een lezing over hoe, waarom en met welk doel de roman is geschreven. Ze zal ook enkele fragmenten voorlezen. Daarna krijg je de kans om vragen te stellen.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker