The Immortals of a City – Photo exhibition of urban sculptures of the “Eu...
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 8 december 2017 (van 9u30 tot 18u00)

/

Philippe le Bon 2

1000 Brussel

GRATIS

027044020

Parijs zou niet hetzelfde zijn zonder de Eiffeltoren; we associëren de Kleine Zeemeermin met de havenstad Kopenhagen; en Manneken Pis doet ons onvermijdelijk denken aan Brussel… Zulke beroemde bezienswaardigheden staan ook bekend als stedelijke sculpturen; ze zijn kenmerkende symbolen van een stad en een essentiële getuigenis van haar culturele geschiedenis.

Stedelijke sculpturen belichten de unieke identiteit van een stad, en kunnen een sterke indruk nalaten op de perceptie die mensen van een plek hebben. Zij dragen niet enkel bij aan het culturele landschap van een stad, maar dienen ook als souvenir voor toekomstige generaties.

Sinds 1985 verleent de Europese Unie ieder jaar de eervolle titel van “Europese Culturele Hoofdstad” aan een Europese stad. Doorheen de jaren mochten meer dan 50 steden deze titel reeds ontvangen. Van 1985 tot en met 1999 ontvingen 15 steden uit 13 Europese landen de titel van “Europese Culturele Hoofdstad”: Athene (Griekenland), Firenze (Italië), Amsterdam (Nederland), Berlijn (Duitsland), Parijs (Frankrijk), Glasgow (Verenigd Koninkrijk), Dublin (Ierland), Madrid (Spanje), Antwerpen (België), Lissabon (Portugal), Luxemburg (Luxemburg), Kopenhagen (Denemarken), Salonika (Griekenland), Stockholm (Zweden), en Weimar (Duitsland).

Chinese en Italiaanse fotografen kregen de uitnodiging om naar deze 15 “Europese Hoofdsteden van Cultuur” te reizen, en om foto’s te nemen van hun unieke bezienswaardigheden. Zij kozen dan ook de stedelijke sculptuur als middel om een beter begrip te krijgen van de “Europese Hoofdstad van Cultuur”, aangezien dit een bijzondere artistieke vorm is, met veel populariteit in Europese landen. Dit project dient dan ook als een venster om de dialoog tussen Europa en China te versterken, en om uitwisselingen tussen hun steden te ontwikkelen. Met kunstvormen als zowel fotografie als sculptuur zijn bezoekers gegarandeerd van een boeiende ervaring.

De Italiaanse fotografen Michele Stanzione, Alessandra Combatti, en de Chinese fotografen Zeng Yi en Zhou Yin Shuang werden aangeduid als Speciaal Gezantenteam. Zij reisden doorheen Europa gedurende drie maanden, en namen meer dan tienduizend foto’s van 10-15 karakteristieke sculpturen. De fototentoonstelling laat een selectie van 50 foto’s zien. Deze uitstekende en ontroerende fotografische werken zijn geen objectieve opname van de sculpturen, maar zijn verbluffende herontdekkingen op basis van heel wat lees- en reflectiewerk van historische documenten.

De tentoonstelling “The Immortals of a City” werd tentoongesteld in Beijing, Qingdao en Tianjin, maar ook in andere plaatsen in heel China. Hoewel heel wat van de bezoekers Europa nooit eerder bezocht hadden, konden ze de historische, culturele en exotische aard van de sculpturen enorm smaken. Veel bezoekers namen foto’s van de afbeeldingen om een collectie voor zichzelf te creëren; heel wat kinderen en hun ouders namen daarnaast deel aan schilderworkshops in he...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker