Archeologiedagen: Ontdek uw archeologische schatten
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 15 juni 2019 (van 9u00 tot 12u00)

Zondag 16 juni 2019 (van 9u00 tot 12u00)

/

Markt 15a

3980 Tessenderlo

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Archeologiedagen
Het bodemarchief is een belangrijke aanvulling op het historisch archief, meer nog, waar het papieren archief ophoudt is het bodemarchief bepalend voor de kennis over het leven van onze voorouders. Maar dikwijls vertellen de opgegraven of gevonden voorwerpen een heel ander verhaal dan bekend is van het historisch archief. Ieder voorwerp levert dus een schat aan informatie op over het leven van onze voorouders. En de bodem zit vol met dergelijke archeologische schatten, in de loop der eeuwen achtergelaten door onze voorouders. Met schatten worden alle mogelijke volledige of restanten van gebruiksvoorwerpen bedoeld. Speelgoed zoals knikkers en bikkels kwijtgespeeld in de competiviteit van het spel, munten mogelijk ontglipt uit een kapotte broekzak, musketkogels die het doel net gemist hebben, stenen pijlpunten verloren geschoten in het struikgewas, een vingerring ontsnapt tijdens het vrijen, metalen jasknopen afgescheurd tijdens een ruzie, een boekbeslag restant van een boekverbranding, potscherven getuigend van de plundering van een hoeve, een kop van een kleipijp gebroken op een stenen vloer, … Andere akkervondsten zijn onder meer fragmenten van glazen bekers en flessen, gespen, gepolijste bijlen, schrabbers, vingerhoeden, muntgewichten, patacons, insignes, zegelloodjes, … en je kan het vinden in de bodem. Iedere vondst heeft een eigen verhaal.
Programma:
Uitzonderlijke tentoonstelling van akkervondsten zoals metalen voorwerpen, aardewerkscherven en steentijdartefacten met toelichting over de aard, het type, de functie, de samenstelling,…
Determinatie en datering van meegebrachte vondsten.
Verkoop van boeken en tijdschriften over archeologie en aanverwante thema’s.
Uitleg over het archeologisch onderzoek van het Hof van Goor aan de hand van plannen en vondsten, voornamelijk uit de 16de eeuw.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker