Boekvoorstelling: Herman Uyttersprot. Een biografie
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 19 januari 2019 (van 10u30 tot 13u00)

/

Kramersplein 23

9000 Gent

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Joris Dedeurwaerder (1935) is een oud-student van de Gentse hoogleraar Herman Uyttersprot (1909-1967). Na het verschijnen van zijn biografie over Reimond Speleers (2002) lanceerde hij meteen het idee om een studie te wijden aan het boeiende leven en werk van zijn vroegere leermeester.

Herman Uyttersprot, afkomstig uit een vrijzinnig-liberale onderwijzersfamilie uit Denderbelle, studeerde Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij was eerst atheneumleraar in Bergen (1930-1935), Leuven (1935) en Aalst (1935-1945). Na de Tweede Wereldoorlog was hij hoogleraar aan de Gentse universiteit. Meer dan wie ook bekleedde Herman Uyttersprot een unieke plaats in de wereld van de literatuur. Hij had opleiding gekregen bij vermaarde auteurs als August Vermeylen, Karel Van de Woestijne, Frank Baur, Jules Persyn en Franz De Backer. Als leraar vestigde hij de aandacht van zijn leerlingen op het werk van zijn debuterende stadsgenoot Louis Paul Boon. Eenmaal benoemd tot hoogleraar maakte hij de Gentse studenten vertrouwd met de Duitse letterkunde en met moderne en hedendaagse literatuur. Uyttersprot lanceerde nieuwe denkbeelden over Kafka’s Der Prozess en hij polemiseerde erover met filologen uit Europa en Amerika.

Deze vlot geschreven biografie biedt een indringende kijk op het leven van Herman Uyttersprot met aandacht voor de tijdgeest en de intellectuele ontwikkeling van de hoofdfiguur. Tegelijkertijd beschrijft en analyseert de auteur de intellectuele arbeid waarmee hij naam heeft gemaakt in de toenmalige academische wereld.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker