Leesclub: “ De Hoofdstad” van Robert Menass Moderator: Annie Goris
Opleidingen & Workshops
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 8 maart 2019 (van 20u30 tot 22u00)

/

Essendonk 3

2910 Essen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Vrijdag 8 maart om 20.30 u. in G.C. De Oude Pastorij
Leesclub: “ De Hoofdstad” van Robert Menass
Moderator: Annie Goris
Vrijdag 8 maart 2019 komt in de leesclub het boek “De Hoofdstad” op tafel als gespreksonderwerp. De auteur hiervan is geen onbekende voor een aantal van de deelnemers. Op 19 maart 2004 werd van hem reeds het boek “De verdrijving uit de hel” besproken. Toen ging het over de joden in de zeventiende eeuw en de objectiviteit van geschiedenis. Nu gaat het over een mogelijke achtergrond van het ontstaan van de Europese Unie. De titel van hoofdstad van Brussel wordt in vraag gesteld.
Naar aanleiding van een verjaardag van de Europese Unie worden de ambtenaren van de dienst Cultuur opgezadeld met de opdracht een feest te organiseren. De bedoeling is het imago van de Europese Unie op te poetsen. Naast de ambtenaren komen ook nog een overlevende van Auschwitz, een Oostenrijkse varkenskweker, een Belgische commissaris en een Pools lid van de geheime dienst voor. De verschillende personen duiden evenzoveel verhaallijnen aan. De auteur weet die vele lijnen tot een zeer leesbaar geheel te breien.
Robert Menasse werd geboren op 21 juni 1954 in Wenen, hij studeerde germanistiek, filosofie en politieke wetenschappen op drie verschillende universiteiten namelijk in Wenen, Salzburg en Messina. Hij promoveerde op een studie van het buitenstaandermodel in de literatuur. Zeven jaar was hij verbonden aan de universiteit van São Paulo in Brazilië. Sedert zijn terugkeer werkt hij als schrijver en vertaler Portugees – Duits. Naast romans heeft hij ook essays geschreven onder andere over Oostenrijk en over de Europese Unie. Zijn boeken werden vertaald in meer dan twintig talen. Hij is gehuwd met Elisabeth Menasse – Wiesbauer.
Sommige recensenten beschouwen het boek “De Hoofdstad”, waarvoor de auteur vier jaar in Brussel woonde, als een satire. Anderen noemen het een pamflet of een politieke ideeënroman. Meestal krijgt de auteur lovende besprekingen maar een oud-medewerker van de Europese Commissie bracht een politieke kritiek.
Het boek begint met een citaat van Victor Hugo, gevolgd door een proloog en elf hoofdstukken die elk een citaat als titel kregen. Hoofdstuk acht kreeg een Engels citaat, hoofdstuk negen een Frans en hoofdstuk tien een Pools. Het originele boek sluit af met een epiloog maar in het Nederlands volgt nog een lijst met hoofdpersonen en een nawoord van de vertaler.
Iedereen is van harte welkom op vrijdag 8 maart 2019 in het GC “De Oude Pastorij”, Essendonk 3 om zijn visie op dit boek te geven. Onze moderator is Annie Goris en we starten om 20.30 u. Bijdrage: vrije gift

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker