Wandeling Natuur & Cultuur te Zevergem
Sport > Atletiek
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 17 maart 2019 (van 15u00 tot 17u30)

/

Pont-Zuid 26

9840 Zevergem (De Pinte)

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Op zondag 17 maart 2019 plannen we een wandeling ‘Natuur en Cultuur’ te Zevergem, deelgemeente van De Pinte. We wandelen rond het groene dorp. Tijdens onze wandeling brengen we ook een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Zevergem is één van de oudste zogenaamde oeverdorpen van het Scheldeveld, gelegen aan de rand van het heidegebied en uiterste grens van het Sint-Pietersdomein. Het landelijke dorpscentrum bleef behouden evenals de oude ‘dries’ en verschillende als dorpsgezicht beschermde, omwalde hoeven bij de oude Scheldebocht ‘Blijpoel’. De verschillende vroegere Scheldemeanders, afgesneden door de rechttrekking van de rivier in de 19e en 20e eeuw, bleven bewaard als visvijvers. Hetzelfde gebeurde met de oude kleiwinningsputten van de vroegere steenbakkerijen.

Is de buitenkant van de Onze-Lieve-Vrouwkerk niet echt schitterend te noemen, het loont de moeite om eens binnen te lopen. Het topstuk van de Zevergemse kerk is de schilderijenreeks van de 15 mysteriën van de Rozenkrans. De vijf droeve mysteriën, de vijf blijde mysteriën en de vijf glorierijke mysteriën worden weergegeven door gelijkvormige schilderijtjes in de zijbeuken. De reeks wordt toegeschreven aan de 18e-eeuwse kunstschilder Emmanuel Van Reyschoot. Het is uitzonderlijk dat alle vijftien schilderijen nog zijn bewaard. Samen met de kathedraal van Antwerpen is de Zevergemse parochiekerk de enige kerk in Vlaanderen waar de volledige schilderijenreeks van de 15 mysteriën is overgebleven. Men is terecht fier op dit stuk erfgoed.

Voor deze wandeling verzamelen we op Heusdendorp te 14u30. Voorzie stevig schoeisel, zeker als het de dagen voor de wandeling regenen zou. Voor wie rechtstreeks naar Zevergem wil: we starten de wandeling te 15u op de parking van restaurant ‘De Ponthoeve’, Pont-Zuid 26. Voor deze wandeling hoef je vooraf niet in te schrijven.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker