HOOGTIJ - Ook Rumst feest mee!
Evenementen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 16 juni 2019 (van 10u00 tot 17u00)

/

2840 Rumst

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Kom op zondag 16 juni tussen 10 en 17 uur de vele troeven van de Rupelstreek en de Scheldevallei ontdekken tijdens HOOGTIJ!

Deze dag vol beleving op en rond het water belicht de bijzondere rol die rivieren zoals Schelde, Rupel en Nete en de Sigma-natuurgebieden spelen in de klimaatverandering. 22 gemeenten stelden een feestmenu samen met meer dan 60 activiteiten.
En ook Rumst feest mee! Aan de dijk en in het park in Rumst, aan het drierivierenpunt waar Dijle & Nete de Rupel vormen, ontdek je alles over het leven in en om het water en de impact van de rivier op de omgeving.

Een blik op de activiteiten …
- Wienerberger over water
Wienerberger produceert bouwmaterialen zoals snelbouwstenen,gevelstenen en kleidakpannen en werkt volgens het ‘Cradle to Cradle’-principe, waarbij de gebruikte materialen na hun leven in het ene product nuttig hergebruikt worden als grondstof in een ander product. Afval wordt grondstof en de kringloop is compleet. Wienerberger ontwikkelde een innovatieve recyclagetechniek om fijngemalen keramisch puin te hergebruiken. Via de laad- en loskade aan de Rupel in Rumst vervoert Wienerberger grondstoffen en afgewerkte producten over het water van en naar de steenbakkerij, zodat de wegen in de dorpskernen ontlast worden. Gidsen vertellen je tijdens HOOGTIJ alles over het transport over het water en de andere duurzame investeringen van de steenfabriek.

- Expo Kracht van het water
Door de foto’s van Rumesta ontdek je hoe de streek er vroeger uit zag, met de scheepswerven en steenbakkerijen met hun laadkades aan de rivier en de vele schouwen op de achtergrond. De expo toont de invloed van de rivier op de natuurlijke omgeving, maar ook op het leven van de mensen in de buurt. Als vervoersmiddel zorgde het veer eeuwenlang voor de verbinding naar Heindonk. En water zorgt ook voor recreatie: het vroegere openluchtzwembad naast de Rupeldijk in Rumst was heel populair. De expopanelen hebben de vorm van een handsteenvorm, waarmee vroeger in de steenbakkerijen de klei tot baksteen gevormd werd.

- Workshops rond waterleven door Natuurpunt Rupelstreek
Kinderen kunnen meedoen met creatieve en leerrijke activiteiten die focussen op het leven in en om het water. Je kan een bootje maken met natuurlijke materialen en het te water laten, een kapitein boetseren of waterdieren op een groot doek schilderen. Je ontdekt er meer over vissen en andere dieren die in de Rupel leven en leert ook wat er niet thuis hoort in een gezonde Rupel. Of misschien wil je wel een mini-waterfilter knutselen?

- Expo Hoogtij wordt hoogtijd van De Kunstkamer 13
Water is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars, zij worden gegrepen door de grootsheid en onstuimigheid van zee en waterlopen. De leden van De Kunstkamer 13 beseffen dat de mens de harmonie tussen leven en water moet bewaren. Hun werken zijn persoonlijke interpretaties, gevoelens en visies rond water en zee. De werken worden gepresenteerd in GC Home van der Taele...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker