Toontje
Evenementen > Opendeurdagen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 20 januari 2019 (van 0u00 tot 23u59)

/

Bel

2440 Geel

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

’t Is weer van dat. De katers van het Nieuwe Jaar zijn nog maar pas vertrokken uit Bel, de drie Wijzen huppelen op hun kameel terug naar het Oosten en wie knort daar zo luid daar om de hoek? Juist, het varken van Sint Antonius !

In Bel zetten ze hem elk jaar, samen met zijn varken in de bloemen en het wijwater. Dit op zondag 21 januari 2019

De ‘Tienurenmis’ wordt er plechtig opgeluisterd met veel stem en instrument. De relieken worden vereerd, er wordt veel gezongen, geblazen en gebeden.
Zoals vorig jaar mogen we opnieuw knappe kleurrijke doedelzakspelers verwachten die hun schoonste decibels blazen over bos en dorp. Mens en dier uit de verre omgeving zullen het geweten hebben. De klokken in de aloude toren kunnen niet op tegen deze neusklanken. En de vleermuizen op zolder houden hun adem in voor deze Lowlandpipers. Iedereen bibbert van de kou, maar die potige kerels in hun kilts zijn daar tegen bestand.
Ook de Franse soldaten uit vervlogen tijden annexeren die dag Bel. Geen gele hesjes maar in perfect wit-blauwe legeruniform verzamelen zij op het kerkplein om de orde te bewaren en mens en dier te beschermen. Spectaculair hoe zij gedrild op stap gaan met af en toe een militaire groet.
Als apotheose worden na de misviering op het kerkplein alle dieren van Bel en omgeving besprenkeld met gewijd water. Duiven, poezen, honden, goudvissen, paarden, ezels … zelfs motaards smeken om de bescherming van de H. Antonius.

Na deze kleurrijke optocht trekt de stoet onder de begeleiding van de doedelzakblazers en de soldaten naar de parochiezaal waar de kerkvaders en moeders de varkenskoppen en andere vleeswaren verkopen per opbod. Een groot feest waarbij pastoor en burgemeester niet willen onderdoen voor elkaar bij het bieden naar de schoonste en de grootste.
Benieuwd hoe diep dit jaar in de portemonnee zal getast worden. Is 2018 geen verkiezingsjaar? En wie zal er gaan lopen met de dikke roze worst, symbool van de grootste, de beste en de sjiekste?
Voor de mannen van de Zeunt is dit ook een hoogdag. Varkens(koppen) en Zeunt: de perfecte combinatie !
Na de verkoop per opbod (in Belgische franken!) stopt het feest niet want alle katers en varkensmanieren kan je opgewekt te lijf met verse erwtensoep, stoofvlees, videe en frit en dat alles onder de klanken van de sympathieke kleinkunstgroep “Opgeweckt”.
Een steenworp van de kerk, in restaurant ‘La Belle’, zal de Michelin-ster schitteren als nooit tevoren. Want gastronomie en Varkens: dat is pas een uitdaging voor kok Peter. Wat een kunst.
Twee steenworpen verder ontmoet je Toontje in de ‘Kleine Volmolen’ . De place-to-be voor oergezellig ontmoeten van jong en oud, van honger en dorst, van tafel en toog …
En Toontje zag dat het goed was.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker