Concert: creatie ‘Stabat Mater’ van Koen Dejonghe
Muziek > Concerten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 16 juni 2019 (van 19u00 tot 22u00)

/

Sint-Nicolaasplein zn.

9100 Sint-Niklaas

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Naar aanleiding van het project 'Vlaamse Meesters in Situ' schreef Koen Dejonghe, componist en leraar op de Muziekacademie van Sint-Niklaas, een “Stabat Mater” voor koor, viool, piano, synthesiser en orgel. Zijn inspiratiebron hiervoor was het schilderij “De Kruisafneming” van Pieter Thys uit 1672 dat zich in de Sint-Nicolaaskerk van Sint-Niklaas bevindt en waar dit concert zal door plaatsvinden.
De tekst van deze nieuwe compositie is het eeuwenoude Latijnse Stabat Mater dat het tafereel van de kruisafneming beschrijft en dat o.a. in het verleden door Pergolesi op muziek werd gezet. Koen Dejonghe schreef een werk met veel stemmingsafwisseling. Er zijn instrumentale stukken in neo-barok stijl en er is het originele Stabat Mater uit het Gregoriaans dat door de mannenstemmen wordt gezongen en verder freewheelend uitgewerkt is ineen canon. Het vrouwenkoor zingt o.a. een gevoelig rustig lied dat begeleidt wordt door de viool, de piano en de synthesiser. Het optimistisch slot is voor gans het koor dat de verrijzenisgedachte aanreikt. Het prachtige orgel uit de kerk wordt ook geïntegreerd in deze korte suite.
Tijdens de muziek wordt er op een originele choreografie ‘uit het schilderij’ gestapt en gedanst met een kostumering uit de baroktijd.

Uitvoerders:
1. Het Gemengd koor “Terpander” o.l.v. Godfried Van de Vijvere
2. Sarah Wyffels, viool en Koen Dejonghe, piano en synthesiser
3. Dieter Van Handenhoven, orgel
4. Het “Modern Barock Ensemble” van de Stichting Klassieke Dans uit Sint-Niklaas o.l.v. Johan Goessens en Ingolf Collmar

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker