Mousganistan
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Di 19 februari 2019 - Zo 24 maart 2019

/

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

In de tentoonstellingszaal, Zwijgershoek 14, loopt momenteel de expositie Mousganistan, georganiseerd door het cultureel centrum.
Mous Lamrabat studeerde interieurontwerp aan het KASK in Gent. Maar echt openbloeien doet hij pas als fotograaf en visueel storyteller.

In ‘Mousganistan’ herinnert een basketbalveldje aan zijn jeugdjaren in Sint-Niklaas en de straatcultuur. Onder de basketbalring in de tentoonstelling worden de lijnen van het speelveld uit een tapijt uitgespaard. Op die manier koppelt hij het intieme van de huiselijke omgeving aan de grotere schaal van de publieke ruimte: de samenleving. Persoonlijke verlangens worden door die ruimte gedeeltelijk geboetseerd: vandaar de aanwezigheid van merkproducten en luxe, gedragingen en gewoonten. Ze bepalen of je erbij hoort of precies buiten de lijnen aan het dribbelen bent. Het verklaart Lamrabats liefde voor sneakers met het juiste label, wagens met een flamboyante uitstraling of de kwaliteit van fastfood.

Maar tussen die iconen van de geglobaliseerde wereld speurt Mous Lamrabat met een speelse blik eveneens naar kenmerken die zijn Vlaams-Marokkaanse identiteit typeren. Vlaams-Marokkaans, een samentrekking waarin het koppelteken vaak een brug maar soms ook een breuk blijkt te zijn. Het maakt dat zijn foto’s* geënsceneerd zijn, staged, omdat ze zo het best vorm geven aan zijn universum. Die wereld is lichtjes absurd, surrealistisch en gaat kunsthistorisch zelfs terug tot het 19de-eeuwse symbolisme.

Dikwijls voorziet hij zijn beelden van een kwinkslag - humor als constructieve manier om de zwaarte van het bestaan te relativeren. Zo jongleert hij met logo’s, iconen, merknamen of het bredere fenomeen van branding om ze in een nieuw verband te tonen. De maskerades in zijn werk hebben de contradictorische eigenschap dat ze de identiteit zowel versluieren als genereren. Op die manier voorziet hij de wereld van zijn eigen signatuur: het mild absurde universum dat hij ‘Mousganistan’ noemt.
Zie ook info op de website van het cultureel centrum: https://www.ccsint-niklaas.be/podium/11023/mousganistan-mous-lamrabat-solotentoonstelling-cc-sint-niklaas

*Alle foto’s dragen de titel ‘Mousganistan’ en het campagnebeeld vertoont veel affiniteit met ‘Les Amants’ van René Magritte uit 1928 - een beeld dat hij niet kende voor hij de foto realiseerde. De familie Lamrabat bezocht nooit een museum.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker