SIC TRANSIT GLORIA MUNDI - Hugo Debaere
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 29 maart 2019 (van 19u00 tot 20u00)

/

Molenstraat 84

8790 Waregem

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI
Hugo Debaere (°1958 /+1994 Gent)
BRUTHAUSGALLERY in samenwerking met SMAK Gent
Tentoonstelling van 29/03 tot 05/05/2019 in Bruthausgallery
Open: zaterdag & zondag van 14-18u en op afspraak
Curator J.Van der Borght

BruthausGallery presenteert het werk van Hugo Debaere (°1958 /+1994 Gent)

Hugo Debaere stierf jong en geheel onverwacht in 1994.
Het is belangrijk dat zijn oeuvre zeker niet wordt vergeten, vooral als we de werkelijke actuele relevantie van zijn werk uit de tachtiger en begin negentiger jaren zien.

Het werk van Hugo Debaere is opgenomen in vele collecties, het wordt ook regelmatig getoond in museumexposities (SMAK, Bonnefanten, enz.).
Bruthausgallery en vele anderen met ons, willen deze kunstenaar en zijn werk opnieuw het leven inblazen dat het verdient.

Hugo Debaere was een Belgische hedendaagse kunstenaar. Zijn praktijk omvatte een breed scala aan media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, neon, video, tekenen, grafiek, installatiekunst, mixed media en performance.

Bekend is de uitnodiging aan Wiesbaden als 'artist in residence' in de plaatselijke zoo. Debaere ontdekte daar het werken met olifantenmest. Het gaf zijn werk een speciale boost. Zo creëerde hij van 1990 tot 1993 grote sculpturen op basis van dierlijke mest vermengd met houtlijm en urine, aangebracht op metaal gaas en jute.
Dit soort sculpturen zoals bvb. "Grote Borst" (1992), “Nimba” (1992) verwezen naar oorspronkelijke mythen van oorsprong, dood, vruchtbaarheid, enz.
Hoewel deze vormen een grote expressieve invloed hebben, geeft de manier waarop ze worden weergegeven een zekere trivialiteit, echter zonder de suggestie van een spektakel.
Hangend in de ruimte, zonder stabiel contactpunt, nemen ze een lichtheid aan die geïnterpreteerd kan worden als het verlies van het vermogen om een ​​plaats te vinden in een wereld die steeds vaker mythen van oorsprong wegwast.

Debaere's werk vertoont invloeden van zowel westerse als Afrikaanse kunst.
Op zijn reizen in Afrika ontdekte hij de ogenschijnlijk eenvoudige patronen waardoor de mens in contact staat met de natuurlijke wereld om hem heen, maar ook de natuurlijkheid waarmee materialen worden gerecycled en een nieuwe functionele identiteit aannemen.

Debaere heeft een belangrijke en omvangrijke artistieke nalatenschap, gevestigd in Gent SMAK. In 1995 richtte Jan Hoet, conservator van 'Chambres D'Amis', Documenta IX in 1992 in Kassel en 'Over the Edges', een tentoonstelling op in het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent, ter ere van Hugo Debaere.

Bruthausgallery maakte in samenwerking met Philippe Van Cauteren een relevante keuze uit meesterwerken van Hugo Debaere, doorheen zijn artistieke carrière.
We tonen het werk van Debaere in zijn brede diversiteit en in de geest zoals de kunstenaar zelf zijn werk presenteerde.
We willen een verrassend inzicht geven in wat veel mensen zullen herkennen, maar misschien zijn vergeten…...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker