Wandeling in en rond de heksengemeente Beselare
Sport > Atletiek
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 17 februari 2019 (van 7u30 tot 15u00)

/

Geluwestraat 10

8980 Beselare (Zonnebeke)

€1.5

Basistarief: 1,50 €

Toveressentocht te Beselare op 17 februari 2019
Start: 7.30u – 15u; afstanden: 5 - 10 – 12 - 15 -20 - 26 km. Startzaal: O.C. De Leege Platse, Geluwestraat 12, 8980 Beselare (deelgemeente Zonnebeke). Wandeling in en rond de heksengemeente Beselare langs een licht golvend parcours met een maximum aan onverharde wegen. Eindcontrole om 17 uur. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro; ledenkortijg: 0,40 euro; - 12j: gratis. Vraag je spaarkaart.
Beselare is een deelgemeente van Zonnebeke, bekend als de heksengemeente of tovenaressenparochie. Volksschrijver Warden Oom (Edward Vermeulen) ligt een beetje aan de basis. Hij heeft de talrijke verhalen over heksen uit zijn geboortedorp van zijn ouders opgenomen en later verwerkt in zijn boeken. De legendes van de ‘vliegende geit’ en Babbe van d’Eijer Panders kregen alvast een bevoorrechte plaats. Deze legendes en het bijgeloof uit vroegere tijden kregen inmiddels hun bestemming in de tweejaarlijkse heksenstoet. Noteer alvast zondag 26 juli 2019, dit is reeds de 46ste editie. In de stoet komen een tiental heksen uitgebreid aan bod. Dit jaar komt er zelfs een nieuwe bij: Marytte de Rosse. Deze heks was afkomstig uit Menen en verkocht lin-nen. Samen met 205 andere heksen werd zij veroordeeld tot de brandstapel. Wij krijgen de primeur om deze heks te kunnen stallen aan de ingang van de startzaal. Dat is al reden genoeg om af te zakken naar Beselare maar uiteraard heeft de tocht nog heel wat meer te bieden.
Het eerste deel van alle afstanden is een kennismaking met het centrum van Beselare. In de Dadizelestraat wordt halt gehouden voor de toverdrank. Hiermee kom je meteen in de gepaste sfeer.
In de rustpost Party Space in de Potteriestraat te Beselare komen vijf van de zes afstanden langs. Tussen de eerste en tweede rustpost zit intussen al wat groen verscholen langs het Heksenpad, een wandelroute die door de gemeente werd aangelegd.
Vanaf de 12 km is er de rustpost in Ter Hand. Het is een piepklein gehucht van Geluwe, op zijn beurt deelge-meente van Wervik. Cafés of handelaars zijn er niet, maar de rust van het landschap maakt er veel goed. Naargelang de gekozen afstand wandel je door deze landelijke en licht golvende omgeving. Nochtans werd hier vroeger geschiedenis geschreven. Ter Hand was een van de belangrijkste bolwerken van de Boerenkrijg in de 18e eeuw. We volgen voor een stuk het ‘Boerenkrijg wandelpad’ met zeshoekige bordjes. Dit stukje onge-repte natuur is heerlijk: glooiend landschap in een groene omgeving. De twee grootste afstanden maken nog een ommetje rond het Moeremaaibos (privé-bezit), een restantje van de bossen die vroeger hier waren.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker