Lijnbustocht
Sport > Fietsen & Wandelen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 28 april 2019 (van 8u00 tot 11u00)

/

Sint Jobsteenweg 44

2970 's Gravenwezel (Schilde)

GRATIS

Basisprijs: € 0; niet Bosgeuzen: € 5

LIJNBUSTOCHT BOSGEUZEN ZONDAG 28 APRIL 2019


Traditioneel kan je de lijnbustocht dit jaar dus nauwelijks noemen want in heel wat opzichten zal hij de ‘klassieke’ formule overstijgen. We hebben het dan in eerste instantie over het parcours en meer bepaald wat voor fraais we daarop voor de wandelaars in petto hebben. Heel belangrijk dat je dit artikel aandachtig doorneemt zodat je 100 % van deze lijnbustocht kan genieten. Uiteraard krijg je zoals steeds een zeer gedetailleerde beschrijving mee. De ‘moeilijkere’ en enige privaat gedeeltes worden door ons gepijld.
We geven hierbij al een voorsmaakje van wat je zoal mag verwachten op deze lijnbustocht.

De Ekerse Bospolder en het Ekers moeras:
Dit gebied ligt enigszins weggestoken tussen haven, industrie en bewoning. Honderden jaren lang was het poldergebied tot het, in de zestiger jaren, bij het uitdiepen van de havendokken, werd opgespoten met zand en klei. Ondertussen is het uitgegroeid tot een magnifiek stukje natuur.
De Ekerse putten:
De 2 Ekerse putten (recreatiegebied Muisbroek) werden in de 20-er jaren uitgegraven in het kader van het rangeerstation Antwerpen Noord. De grote vijver gaat tot 20 meter diep en vormt één van de meest populaire duikplaatsen in Vlaanderen voornamelijk omdat tegen de kleiwanden fossiele schelplagen te vinden zijn. Karper, baars, paling en snoek voelen er zich thuis. Zelfs rivierkreeftjes en mosselen.
Park Veltwijck:
De oudste vermelding van het ‘Hof van Veltwijck’ dateert reeds van omstreeks 1565. Het kasteel werd in 1929 verkocht aan de gemeente waarna het diende als gemeentehuis. De oude bomen en holtes in de nabijheid vormen een ideale schuilplaats en kraamkamer voor vleermuizen.
De Oude Landen:
De Oude Landen, een circa 100 ha groot natuurgebied, is sinds 1980 Beschermd Landschap en werd in 2002 door minister Vera Dua erkend als natuurreservaat (beheerd door natuurpunt). Het reservaat dat aanleunt bij het Veltwijckpark ligt in de vallei van de Oudlandse Beek en is zeer bekend om zijn orchideeënrijkdom en een grote populatie aan rietvogels. Net zoals in de Bospolder kan je hier Galloways zien grazen.
Fort Merksem
Vooraleer we het fort bereiken gaat de tocht nog over een amper bekend pad dat bovendien nog geschraagd wordt door een prachtig brokje natuur. Het Fort van Merksem werd gebouwd omstreeks 1876 en bedoeld als onderdeel van een militair bolwerk ter verdediging van Stad Antwerpen. Het bleef nog meer dan 100 jaar militair gebied. In 1977 werd het eigendom van Merksem.
PRIVAAT AANPLANTINGEN FLORIPLANT
Zowat anderhalve kilometer lopen we over privaat wegen die gedeeltelijk behoren tot het tuinbedrijf Floriplant.
PRIVAAT: DOMEIN BRACHT/CALESBERGH/CALIXBERGHE
Voor de tweede keer sinds de Bosgeuzen-lijnbustocht-geschiedenis gaan we effectief via een prachtig parcours op verkenning in dit kasteeldomein dat eigendom is van de adellijke familie Bracht. Meer verklappen we hierover nog niet; Je dient het natuurlijk met je eigen...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker