“Er zit MUZIEK in SINT-KWINTEN-2018” (22ste editie) gitaarrecitals - The...
Muziek > Concerten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 8 juli 2018 (van 14u30 tot 15u30)

Zondag 5 augustus 2018 (van 14u30 tot 16u00)

Zondag 19 augustus 2018 (van 14u30 tot 16u00)

Zondag 2 september 2018 (van 14u30 tot 16u00)

/

Naamsestraat 160

3000 Leuven

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Perstekst
Voor de tweeëntwintigste keer speelt de internationaal bekende gitarist Jan Wouters tijdens de zomermaanden juli en augustus weer een aantal recitals te Leuven (in 1994: de Sint-Pieterskerk, in 1997, 1998 en 1999: de Sint-Michielskerk, in 2000: de Sint-Geertrui-, Sint-Michiels- en Sint-Kwintenskerk (project onder de naam “Klassiek onder de Toren”), in 2001 tot en met 2016: de Sint-Kwintenskerk (project onder de naam Er zit MUZIEK in SINT-KWINTEN.
Vorig jaar (2017) konden deze recitals niet doorgaan omwille van ernstige medische redenen van de gitarist.
Voor de zeventiende keer kiest hij terug de prachtige Sint-Kwintenskerk uit als kader omdat deze kerk een bijzonder goede akoestiek heeft en omdat hij de nodige ondersteuning kreeg van de voormalige pastoor Renaat Van den Berckt.
Momenteel staat deken Dirk De Gendt, evenals de parochieraad ten volle achter dit project.
De heer Lambert Juveyns, suppoost, stadsgids en lid van de parochieraad heeft van in het begin bijgedragen tot het jaarlijks welslagen van dit project.
Het project draagt ook dit jaar de naam “Er zit MUZIEK in Sint-Kwinten - 2018”.
Het centrale thema is ““Doorheen de stilte…EMOTIES - Gedachten komen, soms muziek”.

Tweeëntwintig jaar geleden was dit te Leuven een van de eerste projecten die het levenslicht zagen tijdens de zomervakantie.
In 1994 kreeg Jan Wouters om gezondheidsredenen immers het advies om niet meer in het buitenland op te treden.
Daarom nam hij toen het initiatief om te Leuven een reeks gitaarconcerten te organiseren, met het doel ze kleinschalig, (h)eerlijk en niet commercieel te houden: de gitaarmuziek (Jan zijn levenspassie) stond en staat op het voorplan.
Ondanks alles, blijft dit project bewust klein en niet commercieel omdat iedereen van harte welkom is op deze bijzondere concerten. Men kan er rustig luisteren naar de natuurlijke klanken van de gitaar met haar rijk palet aan klankkleuren.

Na eenentwintig jaar is in Leuven, mede ook dankzij dit project, een enorm cultuuraanbod van allerlei aard ontstaan.


Waarom er voor het thema “Doorheen de stilte…EMOTIES - Gedachten komen, soms muziek” gekozen werd?:
De titel voor deze gitaarrecitals is ““Doorheen de stilte…EMOTIES - Gedachten komen, soms muziek” en staat in het teken van “emotie”.
Het woord ‘emotie’ is nogal veelomvattend. Mensen ervaren allerlei soorten emoties, waarvan sommige vreemd en onverklaarbaar kunnen zijn.

Eigenlijk kan muziek “emotioneel” alles. Het kan je ontroeren, vrolijk stemmen, opzwepen, verdrietig maken of kippenvel geven. Muziek kan je tot rust brengen, maar ook in beweging zetten. Het is bekend dat muziek een enorme invloed op de mens heeft. Minder bekend is wat nou de precieze effecten van muziek zijn.

Er zijn al talloze onderzoeken gedaan door psychologen, maar toch is muziekpsychologie een vrij onbekend terrein en zijn er nog een hoop vragen die beantwoord moeten worden. Kan muziek bepaalde ziektes ...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker