Erfgoeddag: Hoedje af!
Evenementen > Opendeurdagen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 28 april 2019 (van 10u00 tot 18u00)

/

Kramersplein 23

9000 Gent

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Erfgoeddag is intussen al aan zijn 19de editie toe. Ook Liberas/Liberaal Archief doet dit jaar weer mee. Hieronder een kort overzicht van wat er die dag in de Blauwe Zaal op het Kramersplein te beleven valt.

Hoedje af!
Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richt de 19de editie van Erfgoeddag (zondag 28 april 2019) volop de schijnwerpers op vakmanschap. In Liberas/Liberaal Archief is er een doorlopende demonstratie ‘hoeden maken’. Leerlingen van CVO Spermalie (opleiding hoedenontwerp) werken onder begeleiding van hun vaste docent van de school aan hun individuele hoedenproject. De professionele hoedenmaakster Katrien Vanden Bogaerde (Tilly Modes) is ombudsvrouw van dienst voor alle vragen die je over hoeden nog zou kunnen hebben.

Chapeau!
Erfgoeddag is ook de vernissage van de nieuwe tentoonstelling Chapeau! Liberas/Liberaal Archief toont de fiere souvenirs van 200 jaar hoedenmakers en –verkopers aan de hand van foto’s, porseleinkaarten en publiciteit uit de eigen collectie. Dit wordt aangevuld met handgemaakte ontwerpen. Voor deze tentoonstelling werkt Liberas/Liberaal Archief samen met CVO Spermalie (opleiding hoedenontwerp) en met twee gerenommeerde hoedenzaken uit Gent (Tilly Modes en Chapellerie Gélaude). Er wordt ook samengewerkt met Stadsmuseum Lokeren waar het verhaal wordt verteld van de haarsnijderijen die het basisproduct leverden voor vilten hoeden.

Boek een bezoek!
Als extra op Erfgoeddag komt in Liberas/Liberaal Archief ook een boekbinder langs. De ambachtelijke handboekbinderij Rozier onder leiding van de flamboyante Fonny Feremans strijkt neer in de Blauwe Zaal. Fonny en zijn medewerkers zullen er stamregisters innaaien en met een gepersonaliseerd ‘schalmmes’ demonstreren hoe leder wordt uitgedund voor het maken van boekcovers.

Erfgoeddag 2019 in Liberas/Liberaal Archief heeft plaats op zondag 28 april 2019 van 10.00 tot 18.00 u. doorlopend. Gratis te bezoeken. Aanmelden op voorhand is niet nodig. Erfgoeddag is een organisatie van FARO (Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed).

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker