Roma
Film
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Dinsdag 19 maart 2019 (van 20u15 tot 22u30)

/

Heilig-Kruisstraat 16

2640 Mortsel

€7

Basistarief: 7,00 €; leden, vriendenpas, -25,+65: 5,00 €

Mexico / USA 2018
Regie: Alfonso Cuarón
Acteurs: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autr
Genre: drama
Duur: 2 uur 15 min.

Roma is de intiemste film die Cuarón Alfonso (‘Y tu mamá también’, ‘Gravity’) ooit gemaakt heeft. Het is zijn eigen jeugd, in oogverblindend mooi zwart-wit op het doek geprojecteerd. Alleen niet door zijn eigen ogen bekeken, maar wel door die van Cleo. Zij is gebaseerd op de dienstmeid die altijd bij de Cuaróns inwoonde, en een belangrijk deel van Alfonso’s opvoeding op zich nam. Een stille natuurkracht die na elke val weer rechtkrabbelt.
Voor het tegelijk epische en hyperpersoonlijke familieportret keerde hij terug naar de wijk waar hij opgroeide: Colonia Roma in Mexico City. Hij verzamelde archiefmateriaal, ging op zoek naar het meubilair van zijn ouderlijke huis en voerde gesprekken met zijn familie en vroegere huismeid.
Cuarón wil onze aandacht vestigen op datgene wat we meestal niet zien. Het harde, maar weinig geapprecieerde werk van mensen zoals Cleo. Tegelijk sluit Cuarón zijn ogen niet voor de ongemakkelijke machtsverhouding tussen Cleo en het gezin.
Bovenal is Roma een unieke reconstructie van het verleden. De film bevat indrukwekkende seventies-decors. Zijdelings passeren ook studentenrellen, bosbrandjes of fanfares.
Het beeld is haarscherp, de zwart-wittinten diep. De traag bewegende camera neemt net voldoende afstand om personages en zorgvuldig uitgekiende sets ademruimte te geven, maar is ook aanwezig genoeg om inleving mogelijk te maken.
Het dienstmeisje Cleo is een geweldige rol van de debuterende Indiaanse Yalitza Aparicio.
De film kreeg een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker