De kadasterkaarten van Popp. Een sleutel tot je lokale geschiedenis
Opleidingen & Workshops
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Dinsdag 23 april 2019 (van 19u00 tot 21u00)

/

Heuvelstraat 41b

2580 Putte

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Voor de meeste Vlaamse gemeenten zijn de negentiende-eeuwse Poppkaarten een unieke bron voor de lokale geschiedenis. Van 1842 tot aan zijn dood in 1879 publiceerde Philippe Christian Popp de kadasterkaarten van zo’n 1.800 Belgische gemeenten. In Vlaanderen is de publicatie voor zowat elke gemeente beschikbaar, alleen de provincie Limburg en het arrondissement Turnhout werden niet gepubliceerd. Het detail van de kaarten (op perceelniveau) en de bijkomende informatie in de leggers geven ons vandaag een beeld van hoe die gemeente er in het midden van de negentiende eeuw uitzag.

Op deze vormingsavond wordt eerst de achtergrond van het kadaster en van de Poppkaarten geschetst, en worden de toepassingsmogelijkheden voor historisch onderzoek toegelicht. Daarna volgt een workshop waarop de aanwezigen zelf met de Poppkaarten en -leggers aan de slag kunnen.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heem- en familiekundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Lesgever

Wouter Ronsijn (Universiteit Gent)

Praktisch

De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties. Het gaat telkens om dezelfde vorming die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of 015 20 51 74.

Data en locaties

Dinsdag 23 april 2019, 19u00 tot 21u00 | Heemmuseum Het Molenijzer, Heuvel 41B, 2580 Putte i.s.m. Heemkring Het Molenijzer, Familiekunde Vlaanderen regio Mechelen & Kempens Karakter
Maandag 27 mei 2019, 19u00 tot 21u00 | Erfgoedhuis Hof ter Welle, Anna Piersdreef 2, 9120 Beveren-Waas i.s.m. Erfgoecel Waasland, gemeente Beveren & Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren
Maandag 3 juni 2019, 19u00 tot 21u00 | Lokaal De Zorge, Moerkerkse Steenweg 194, 8310 Brugge i.s.m. Brugs Ommeland – Kon. Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle, Heemkunde West-Vlaanderen & Familiekunde Vlaanderen regio Brugge

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker