ODYSSEUS - een lange reis naar huis
Lifestyle > Spiritualiteit
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 23 maart 2019 (van 14u00 tot 16u30)

/

Lindenlei 12

9000 Gent

GRATIS

Ter gelegenheid van de Wereldverteldag (die jaarlijks wereldwijd plaatsvindt op 20 maart en die dit jaar als thema heeft "mythes, legenden en heldendichten") organiseert het Gouden Rozenkruis op zaterdag 23 maart een vertelnamiddag rond het Griekse epos van de Odyssee.

In dit lijvige epos vertelt Homeros in 24 boeken het verhaal over de koning van het eiland Ithaka, die zijn vrouw en zoontje achterlaat om de stad Troje te belegeren. Uiteindelijk slaagt Odysseus erin om na tien jaar oorlog en een tien jaar durende zwerftocht thuis te komen bij zijn vrouw Penelope die ondertussen omringd wordt door vrijers.

Van de vele avonturen die tijdens deze zwerftocht ontstaan ken je vast het verhaal over de schitterende list die Odysseus verzint om in een houten paard Griekse manschappen Troje binnen te smokkelen. Dit leidde tot de val van Troje en tot eeuwige roem voor Odysseus. En misschien weet je ook hoe hij aan de Sirenen wist te ontkomen, of heb je gehoord over het gevecht met de Cycloop Polyfemos, of zeggen de nimf Kalypso en de tovenares Kirke jou iets?

Deze verhalen vertellen de weg die Odysseus moest gaan. Een weg met vele beproevingen. De held kreeg het hard te verduren maar zijn moed en uithoudingsvermogen, zijn slimheid en kracht en ook de hulp van Goden brengen hem uiteindelijk terug thuis.

De Odyssee kent ook een epiloog, een slotverhaal dat zich ontvouwt nadat de grote avonturen erop zitten en Odysseus geniet van zijn hereniging met Penelope, het opgroeien van zijn zoon en de vrede die zijn land kent. In dit laatste deel keert langzaam maar onbewust de arrogantie terug die hem zijn lange lijdensweg heeft bezorgd en zijn verlangen alle wonderen van de schepping te kennen en te zien. Odysseus voelt opnieuw die drang om op avontuur te vertrekken. Maar is hij zich wel bewust welke stem hem roept en welk verlangen hem aanzet tot een nieuw vertrek?

Het ganse epos vertelt het universele verhaal van de mens waarin ieder voor zich de gelijkenissen kan herkennen met eigen levenservaringen. Als je het eigen leven als een groot avontuur ervaart kunnen de verhalen uit de Odyssee je veel inzicht schenken over de weg die jij hebt te gaan. De weg van uiterlijke streven naar innerlijke ontwikkeling. De weg van zelfontplooiing tot mensendienst.

Wij nodigen u van harte uit om met ons door te dringen in de diepere lagen van dit epische verhaal. Ook voor kinderen is er een activiteit met een eigen verhaal voorzien.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker