ARTIST TALK tentoonstelling 'Over my (dead) body' met curator Azad Asifovit...
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 18 mei 2019 (van 15u00 tot 17u00)

/

Leopoldplaats 12

2000 Antwerpen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

'Over my (dead) body' is opgebouwd rond de centrale figuur van Oxana Shachko (°1987-2018, Oekraïne), radicaal feministisch boegvrouw van FEMEN.

Het is de eerste keer, sinds haar plotse overlijden in de zomer van 2018, dat haar werken worden tentoongesteld aan het grote publiek.

Na haar vroegtijdig overlijden werd haar (zeer beperkt) oeuvre gearchiveerd en ondergebracht in de Estate Oxana Shachko in Parijs. Internationale kunstinstituten staan momenteel te trappelen om een van deze zeldzame werken te bemachtigen.

Het betreft een unieke selectie progressief-feministische iconen. Omwille van haar uitzonderlijk talent werd Shacko op 8-jarige leeftijd al toegelaten in the Nikosh school in Oekraïne waar zij onderricht werd in de uiterst technisch en complexe orthodoxe iconenkunst. De laatste jaren voor haar dood, concentreerde Shachko zich op het schilderen van iconoclastische iconen, opgebouwd volgens de traditionele regels maar steeds met het doel religieuze dogma’s te confronteren met feministische en politieke boodschappen. De iconen zijn tevens getuigenissen van haar eigen fysisch en psychisch lijden als kunstenares en als activiste.

In 'Over my (dead) body' brengt curator Azad Asifovitch het werk van Shachko in dialoog met het werk van twee andere vrouwelijke kunstenaars: SOFIE MULLER (°1974,BE) en KATYA EV (°1983, FR-RU).

De drie kunstenaars werken rond de thematiek van het vrouwelijk lichaam. De onderlinge cohesie wordt bovendien versterkt door een gemeenschappelijk gebruik van natuurlijke materialen: bloed op albast / melk op hout / eigeel, tempera en goud op hout.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker