Op pelgrimstocht - te voet - van Sijsele naar Trondheim (Noorwegen)
Hobby > Creativiteit
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 15 februari 2019 (van 20u00 tot 22u00)

/

Stationsstraat 22, Sijsele

8340 Sijsele (Damme)

€5

Basistarief: 5,00 €; Leden KWB en Femma: 3,00 €

De Olavsroute loopt van Oslo naar Nidaros (= dit is de middeleeuwse naam van het huidige Trondheim. Er zijn ook routes naar Trondheim, die vanuit Zweden. de route vanuit Oslo is ± 650 km lang. Ik word al een dagje ouder en dit zal waarschijnlijk mijn laatste (lange) tocht zijn, daarom heb ik er voor gekozen om van thuis te vertrekken en zal de 650 km uitgebreid worden tot ± 2600 km.
De Olavsroute is genoemd naar koning Olav Haraldsson (995 - 1030). De Viking werd als jongeling al op pad gestuurd om deel te nemen aan de verovering van onze streken. Maar op een dag, in Normandië, bekeerde hij zich tot het Christendom. Hij was er van overtuigd dat het Christendom mensen zou verenigen en liet zich in 1013 dopen in het Franse Rouen. De wrede Viking werd de apostel van het woord van Christus.
Van 1016 tot zijn dood in 1030 was hij koning van Noorwegen. Bij de slag in Siklestad, 29 juli 1030, is Olav gesneuveld. Zijn lichaam werd begraven aan de oever van de rivier Nidelva in Nidaros. In de jaren die volgden gebeurden wonderen rond zijn graf. In 1031 werd Olav heilig verklaard en om hem nog beter te kunnen eren werd in 1070 begonnen met de bouw van een kathedraal.
En zo werd Trondheim, na Jeruzalem, Rome en Compostela het vierde belangrijkste bedevaartsoord.
Na de reformatie, in 1537, kwam een einde aan het katholieke Scandinavië en werd pelgrimeren verboden. pas in de jaren 80 van vorige eeuw kwamen opnieuw pelgrims naar de (Lutherse)kathedraal in Trondheim. De Noorse regering herstelde de route opnieuw in ere en nu komen er per jaar opnieuw ± 1000 pelgrims naar Trondheim. Alex vertelt over zijn boeiende tocht, zijn nieuw avontuur. Wat maak je zoal mee, kom horen !

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker