Boekvoorstelling ‘Autisme ver-beeld-en’
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Donderdag 4 april 2019 (van 19u30 tot 21u30)

/

Grotestraat 10

8420 De Haan

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Wereldautismedag – Thomas Fondelli (Zeepreventorium De Haan) - Autisme Centraal - met voorstelling van zijn nieuw boek ‘Autisme ver-beeld-en’

Men is het er al langer over eens dat autisme zich op veel verschillende manieren kan laten zien.

Men zegt ook wel dat het een spectrum aan uitingsmogelijkheden heeft.

Vijf jaar geleden heeft men dat ook officieel erkend door in het handboek voor psychiaters (de DSM-V) niet meer te spreken over autisme, maar over autismespectrumstoornissen.

Vreemd genoeg laat zich die verschuiving amper zien in informatieve boeken over autisme. Men beschrijft er autismespectrumstoornissen nog te vaak als een stoornis met een aantal vaste eigenschappen in denken, voelen en doen. Dat maakt het voor mensen met autisme niet altijd eenvoudig om zich in die beschrijvingen te herkennen.

Volwassenen met de diagnose kunnen soms terugvallen op de vele autobiografieën die ondertussen zijn verschenen en die wel blijk geven van de variatie aan uitingsmogelijkheden. Er bestaan echter heel weinig autobiografieën van kinderen en jongeren.

In een poging ‘de stem’ van kinderen en jongeren met autisme te laten horen en de vele gezichten van autismespectrumstoornissen bij kinderen en jongeren met autisme tastbaar te maken, hebben we het boekje ‘autisme ver-beeld-en’ gemaakt. Het boekje bevat ongeveer dertig beelden die kinderen en jongeren met autisme ons hebben aangereikt om ons uit te leggen wat autisme voor hen betekent. Het boekje biedt een schat aan informatie over hoe autisme zich in tal van vormen en maten kan laten voelen en zien.

In deze avondlezing wordt een waaier van deze beelden voorgesteld en krijg je facetten van autismespectrumstoornissen te zien die voordien misschien onderbelicht bleven of ongekend waren. Daarnaast wordt ook kort even toegelicht over hoe je zelf met dit boekje aan de slag kunt gaan.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker