Eugeen Van Mieghem en de emigranten van Red Star Line
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Ma 25 februari 2019 - Di 26 maart 2019

/

Goswin de Stassartstraat 153

2800 Mechelen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Beelden van grote groepen immigranten die zich willen vestigen in Europa zijn tegenwoordig op ons netvlies gebrand. Ongeveer honderd jaar geleden was de situatie omgekeerd: miljoenen mensen emigreerden vanuit Europa naar de Verenigde Staten op zoek naar betere levensomstandigheden. De Antwerpse sociale kunstenaar Eugeen van Mieghem (1875-1930) verbeeldde ruim een eeuw geleden op aangrijpende wijze de vele Joodse emigranten die vanuit Antwerpen met de Red Star Line vertrokken naar de Verenigde Staten. De Red Star Line vervoerde in de periode 1873-1934 circa 2 miljoen landverhuizers en Antwerpen was een van de belangrijkste Europese vertrekhavens.

In zijn kunst toonde Eugeen van Mieghem intense gevoelens van mededogen voor de emigranten. Hij was een ‘kunstenaar van het volk’ en gaf de migranten op aangrijpende wijze een gezicht. De wereld passeerde als het ware voor zijn deur, hij woonde in de ouderlijke herberg in de Montevideostraat (waar zich nu het Red Star Line Museum bevindt).

Deze tentoonstelling met een zestigtal werken was eerder te zien in o.a. New York, Philadelphia, Washington D.C., Amsterdam, Vlissingen, Praag en Boedapest. De catalogus 'Eugeen Van Mieghem (1875-1930) en de emigranten van Red Star Line' is te koop in de museumshop.

Curator Erwin Joos (conservator van het Eugeen Van Mieghem Museum, en auteur van de tentoonstellingscatalogus) geeft vrije rondleidingen (ca. 1uur) op:
- 15, 16, 17, 21, 23 en 24 maart om 11 uur
- 12, 22, 25 en 26 maart om 15 uur.
Inschrijven is niet nodig

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker