EURAZIË − Een landschap van veranderlijkheid
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
ZATERDAG
23
OKTOBER

Zaterdag 23 oktober 2021

Vr 8 oktober 2021 - Zo 23 januari 2022

Geen tijdstip beschikbaar

EURAZIË − Een landschap van veranderlijkheid

Leuvenstraat 32

2000 Antwerpen

€12

Basistarief: 12,00 €; museumpassmusées: 0,00 €

Alighiero Boetti, Anatoly Osmolovsky, Babi Badalov, Basir Mahmood, C. K. Rajan, Cevdet Erek, Damian Le Bas, Deimantas Narkevičius, Elena Vorobyeva & Viktor Vorobyev, Etel Adnan, Evgeny Antufiev, Femmy Otten, Goshka Macuga, Gulnara Kasmalieva & Muratbek Djumaliev, Haegue Yang, Hüseyin Bahri Alptekin, Ieva Rojūtė, Ilya & Emilia Kabakov, Ives Maes, Izmail Efimov, Janek Simon, Jimmie Durham, Joseph Beuys, K. P. Krishnakumar, Koka Ramishvili, Lee Bul, Lin May Saeed, Metahaven, Michèle Matyn, Nam June Paik, Oleg Kulik, Pedro G. Romero, Qiu Zhijie, Ria Pacquée, Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), Shigeko Kubota, Slavs and Tatars, Suchan Kinoshita, Taus Makhacheva, Thea Gvetadze, Ulay, Vlad Monroe, Yayoi Kusama/Harrie Verstappen, Zheng Mahler, plus items van Stichting Egress Foundation opgericht door Seth Siegelaub.

Onderzoeksprojecten: Dina Akhmadeeva, Pejvak. Specifiek project: Grace Tjang (Grace Ellen Barkley).

Filmprogramma in De Cinema, samengesteld in samenwerking met Electric Shadows.

Tentoonstellingsarchitectuur: Samyra Moumouh.Het begrip Eurazië roept talloze verschillende ideeën op die betrekking hebben op verschillende geologische, ideologische, culturele, raciale en artistieke paradigma's. Het Euraziatische supercontinent herbergt driekwart van de wereldbevolking (en driekwart van ‘s werelds energiebronnen), maar ook een grote verscheidenheid aan culturen. Het is een ruimte waar historische, hedendaagse en futuristische visies naast elkaar bestaan, op elkaar inwerken en muteren. Eurazië heeft, vanaf de Oudheid tot de toekomstige culturele tijdshorizonten, een vrije stroom van uitwisselingen op gang gebracht en bezit meer potentieel voor trans- of eerder supranationaal denken en culturele transformatie dan ooit tevoren, en vervangt daarbij het kunstmatig onderscheid tussen “Azië” en “Europa”.

Eurazië laat ons zien hoe onze perceptie van de wereld aan verandering onderhevig is. De Zijderoute, ooit de voorbode van de globalisering, was bijna twee millennia lang de levensader van de culturele en economische interactie tussen ‘Oost’ en ‘West’. Met de verovering van de Amerika's werden de wereld en de opvattingen over de mensheid groter. En nu, na de voortijdige ineenstorting van de unipolaire wereld en het daarmee samenhangende "nieuwe globalisme" van na 1989, en de totstandkoming van een nieuw machtsevenwicht, wordt Eurazië opnieuw een nieuwe horizon. In tegenstelling tot natiestaten is Eurazië meerduidig, de thuisbasis van een groeiend aantal nieuwe moderniteiten en invloedssferen. Wij kunnen vertrouwd raken met de historische noties van Eurazië, de Euraziërs en het Eurazianisme, in al hun utopische en dystopische vormen, maar moeten ook proberen hun futuriteit te vatten.

De tentoonstelling EURAZIË – Een landschap van veranderlijkheid wil vernieuwende praktijken en uitwisselingen in kaart brengen die de pluraliteit van culturen, samenwerkingsverbanden en opvattingen over Eura...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker