Het Boek van Heden tot Verleden
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Maandag 26 april 2021 (van 19u30 tot 22u00)

/

Het Boek van Heden tot Verleden

Moerkerkse Steenweg 118

8310 Sint-Kruis (Brugge)

€2

Basistarief: 2,00 €; Niet leden FV en Brugs Ommeland: 5,00 €

Lezing door: Jean Piere Goemaere is ingenieur van opleiding en heeft jaren gedoceerd aan de KU Leuven. Daarnaast is hij ook een doorwinterde, ambachtelijke boekbinder met gedrevenheid en liefde voor dit ambacht zowel in de praktijk als wat betreft de geschiedenis en de kunstrijke aspecten.
Het is een zelden besproken onderwerp en opent daarom ook voor de meesten onder ons een nieuw interessegebied dat onze culturele horizon op verrassende wijze verruimt.
Je wordt in vogelvlucht meegenomen doorheen de geschiedenis van het boek.Van de papyrusrol en het middeleeuws handschrift tot de moderne paperback en de e-reader. Hoe de mens van zodra hij kon schrijven, zijn teksten wou bewaren en laten lezen door anderen, wat hem tot “het boek” bracht vanaf zijn primitiefste vorm (klei- en wastabletten) tot ongrijpbare digitale vormen. Omdat sommige teksten zo belangrijk, zo mooi of zo diepgaand zijn, heeft de mens er ook steeds behoefte aan gevoeld deze in een al even mooie als degelijke vorm weer te geven. Daardoor ontstond ook het kunstzinnige ambacht van het boekbinden naast de gewone, ambachtelijke productie of de tegenwoordige, geautomatiseerde fabricage.Een boeiende reis doorheen de geschiedenis van de mensheid met aandacht voor zijn kunnen en voor de schoonheid van het product. De verwondering, drang naar perfectie en liefde voor het kunstambacht en niet te vergeten het respect voor het boek, zijn verweven met de geschiedenis van het boek.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker