GIF: Johannes Müller & Philine Rinnert - ‘Liebestod’
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
WOENSDAG
12
JANUARI

Woensdag 12 januari 2022

Woensdag 12 januari 2022 (van 20u00 tot 20u00)

Donderdag 13 januari 2022 (van 20u00 tot 20u00)

Vrijdag 14 januari 2022 (van 20u00 tot 20u00)

Van 20u00 tot 20u00

GIF: Johannes Müller & Philine Rinnert - ‘Liebestod’

Sint-Pietersnieuwstraat 23

9000 Gent

Het iconische ‘Tristan und Isolde’ revisited

“In de vierde opvoering werd ik - in het laatste bedrijf - getroffen door de ongerechtigheid van deze ongehoorde prestatie. Ik riep: dit is de laatste uitvoering van Tristan en het mag nooit meer op- gevoerd worden.” Deze woorden schreef Richard Wagner na de vierde uitvoering van zijn meesterwerk ‘Tristan und Isolde’. Na lang aandringen door de componist zelf én door koning Ludwig II zong het bejubelde maar uitgeputte echtpaar Ludwig en Malvina Schnorr von Carolsfeld een vierde en laatste keer de titelrollen, wat een buitengewone krachtinspanning vergde. Ludwig zou enkele weken later plots sterven, Malvina zou nooit meer een bühne betreden.
Niet alleen door de uitzonderlijk aangrijpende muziek maar ook door de legendarische ontstaans- en opvoeringsgeschiedenis van ‘Tristan und Isolde’, weet deze compositie als geen andere de fascinatie van een operapubliek op te wekken. Isoldes slotnummer, waarin ze de dode Tristan aanschouwt, is een iconische sterfscène en tegelijkertijd een bijna analytische beschrijving van haar eigen perceptie: wat ze voelt, wat ze ziet, wat ze hoort.
In de Gentse Opera onderzoeken de Duitse kunstenaars Philine Rinnert en Johannes Müller de onovertroffen aantrekkingskracht van Wagners sublieme opera. Dat doen ze door middel van akoestische en visuele experimenten, operahistorische artefacten, en gesprekken met wetenschappers, artsen, zangers, gepassioneerde operafans en operatwijfelaars.

PRAKTISCH
wo 12 t.e.m. vr 14.01 - 20:00 Opera Ballet (Schouwburgstraat 3, 9000 Gent)
PODIUM / opera
€18 / 12 (-18)

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker