Verbindende communicatie op het werk
Opleidingen & Workshops
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 18 september 2021 (van 9u00 tot 12u30)

/

Verbindende communicatie op het werk

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

€79

Basistarief: 79,00 €

21ste eeuwse vaardigheden, wat is dat? Communiceren, creatief denken en handelen, kritisch denken, probleemoplossend denken en handelen, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden, zelfregulering en veerkracht, computional thinking, informatie vaardigheden. Dat is heel wat, maar communicatie valt op in deze lijst.
Want stel, je bent een topper in creativiteit, kritisch denken, je weet voor bijna elk probleem de oplossing. Maar hoe communiceer je dat duidelijk en verstaanbaar?
Wat is communicatie eigenlijk? Theoretisch betekent communicatie het delen van informatie tussen individuen of een groep.
Je zou denken dat vandaag de dag communicatie eenvoudig is. Je hebt immers talloze manieren om een bericht te versturen en ontvangen. Geef toe: makkelijker dan op de postbode te wachten, toch?
Echter, wie denkt dat moderne communicatie eenvoudiger is geworden, slaat de bal mis.
Net door de vele beschikbare kanalen is communiceren veel ingewikkelder geworden. Op de juiste manier communiceren is van extreem groot belang, persoonlijk en zeker op het werk. Het doel van communicatie is het effect dat je wil bereiken.
Er zijn vier soorten communicatie : mondelinge, non-verbale, schriftelijke en visuele communicatie.
Mondelinge communicatie is de overdracht van informatie via geluid en woorden. Deze communicatie kan één op één zijn, maar ook bij presentaties, videocalls, vergaderingen wordt mondelinge communicatie gebruikt.
Wat is dan non-verbale communicatie? Emoties, lichaamstaal, gebaren, gezichtsuitdrukkingen. Ook als je zwijgt kan je veelzeggend zijn!
Bij schriftelijke communicatie denken we aan brieven, blogs, emails, social media. Focus op eenvoud, duidelijkheid en wees voorzichtig met intonaties. Driemaal nadenken bij geschreven informatie is geen onzin. Een geschreven bericht is effectief. Het wordt gelezen en herlezen.
Bij visuele communicatie worden beelden gebruikt om een boodschap over te brengen. Foto’s, grafieken, schetsen.
Miscommunicatie is er in deze tijd zeker niet minder op geworden. Apps en social media op onze smartphones zorgen voor een constante afleiding. Ons vermogen om te focussen en luistervaardigheden zijn er niet op vooruit gegaan. In de (digitale) krant stond pas een bericht over de opwarming van de aarde. ‘Polen warmen sneller op dan de rest van de wereld’. Polen? De inwoners van Polen? Nee, na een betere focus bleken het de Noord- en de Zuidpool te zijn.
En dan is er nog communicatie en diversiteit. The international arrivals leiden soms tot misverstanden, onbegrip en ook weleens hilarische toestanden. Schrijven, vertalen communiceren gaat naar een hoger level tussen verschillende culturen. Een voorbeeld van een vertaling die misgelopen is, Hamlet, van engels naar japans en terug naar engels.
‘To be or not to be, that is the question’ eindigt als ‘It is, it is not, what is it?’

Voor deze workshop is geen voorkennis vereist
www.diaspoor.be

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker