Les Belles Dames Sans Merci / Artemisia
Muziek > Concerten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 10 oktober 2021 (van 11u00 tot 12u00)

/

Les Belles Dames Sans Merci / Artemisia

Kerk

8340 Damme

€12

Basistarief: 12,00 €

Artemisia Gentileschi wordt in 1593 in Rome geboren als dochter van de schilder Orazio Gentileschi. Ze gaat op prille leeftijd in de leer bij haar vader die ze bijstaat als leerling en als model. Door haar uitzonderlijke begaafdheid maakt ze indruk met haar talent en wordt zo de eerste vrouw die het voorrecht geniet lid te worden van de Academie voor Schone Kunsten in Firenze. Verkracht op 19 jarige leeftijd door de schilder Agostino Tassi, wint ze een lang en vernederend proces voor het Pauselijk gerechtshof.

Een aantal van haar schilderijen zullen de woede uitdrukken die ze overhoudt aan deze pijnlijke periode in haar leven. Ze bouwt vervolgens een schitterende carrière op die haar naar Firenze brengt waar ze in het huwelijk treedt. Ze reist naar Venetië, Napels en Londen, waar ze zich bij haar vader voegt na een scheiding van 20 jaar. Ze voltooien er samen het laatste werk van Orazio: het plafond van de Casa delle Delizie in Greenwich. Na het overlijden van haar vader keert Artemisia terug naar Napels om er verder van haar penseel te leven tot aan haar dood in 1653.

Les Belles Dames Sans Merci raakten gefascineerd door de uitzonderlijke geschiedenis van deze vrije en getalenteerde kunstenares, één van de eerste vrouwelijke schilders die erkend en bewonderd werd in haar eigen tijd. We creëerden een voorstelling rond het leven van Artemisia en Italiaanse componistes uit haar tijd. Haar verhaal, verteld door de musici, wordt verrijkt met prachtige muzikale bladzijden van Barbara Strozzi, Isabella Leonarda, Marieta Morosina Prioli en Francesca Caccini. Zes schilderijen van Artemisia illustreren de verschillende periodes in haar leven. Het werd een originele voorstelling vol emotie.

Uitvoering:
Marie de Roy (soprano), Hannelore Devaere (harp) en Laura Pok (gamba en blokfluit)

Dit concert wordt georganiseerd binnen de reeks Musica Flandrica Damme, www.visitdamme.be/musicaflandrica

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker