Titane
Film
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Dinsdag 7 september 2021 (van 20u00 tot 21u48)

/

Titane

Forum 9

2870 Puurs (Puurs-Sint-Amands)

€6

Basistarief: 6,00 €; Vrijetijdspas: 5,00 €

Met het wervelende Titane is Julia Ducournau pas de tweede vrouwelijke filmmaker die de Gouden Palm wegkaapt op het Filmfestival van Cannes (na Jane Campion in 1993). Ducournau's mooie, donkere, verwrongen fantasie is een nachtmerrieachtig maar ondeugend komisch spervuur van seks, geweld, lugubere verlichting en beukende muziek.

Alexia (een dappere rol van debutant Agathe Rousselle) heeft wat littekens opgelopen in haar jeugd. Om precies te zijn zit er een titanium plaat in haar hoofd, als herinnering aan een auto-ongeluk. In plaats van angst of weerzin te voelen, hebben auto’s sindsdien een enorme aantrekkingskracht op haar. Het metaal in haar hoofd windt haar op, maar maakt haar ook agressief. Uit zelfbescherming houdt ze mensen op afstand – desnoods met een scherpe haarpriem en bloederig geweld – maar ze geeft zich wel over aan een hitsige Cadillac. Nadat ze zich schuldig heeft gemaakt aan een reeks gewelddadige misdaden slaat ze op de vlucht en neemt ze de identiteit aan van een al jaren vermiste jongen, Adrien. Zijn vader (Vincent Lindon), een getroebleerde brandweerman, onthaalt haar liefdevol als zijn verloren zoon. Zo stillen deze twee eenzame zielen hun honger naar menselijk contact.

Titane is een ultramoderne film, die het hokjesdenken radicaal vaarwel zegt. Het is queer cinema die de grenzen tussen man en vrouw, mens en machine doet vervagen. Een extreem gewelddadige, soms onverwacht grappige en tedere film, waarin Ducournau dwars door de gangbare seksuele stereotypen beukt, om een nieuwe Franse en al of niet monsterlijke vrucht op de wereld te zetten.

Ducournau kreeg het idee voor de film door een terugkerende nachtmerrie waarin zij auto-onderdelen baarde. Ze erkende de invloed van de ’body horror’ en het metaalfetisjisme van David Cronenberg en Shinya Tsukamoto. Deze Frans-Belgische coproductie, in beeld gebracht door de Gentse director of photography Ruben Impens, was de meest controversiële film uit de competitie van Cannes 2021.

Kijkwijzer: 16

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker