Miriam Sentler– The Chase
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 14 augustus 2021 (van 0u00 tot 23u59)

/

Miriam Sentler– The Chase

C-Mine

3600 Genk

een artist talk en auditieve performance
Zaterdag 14.08.21 vanaf 15:00

Met Miriam Sentler
Gastsprekers: Drake Stoughton, Johan Schoonaerts


Gedreven door haar familiegeschiedenis focust het artistiek onderzoek van Miriam Sentler (1994, Aachen) zich sinds enkele jaren op ecologieën en verstoorde landschappen.

CIAP nodigt Miriam uit om als volgende gast een het publiek meubelstuk te activeren - het verwarmde dagbed, gerealiseerd op het C-mine terrein door Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers. Vertrekkende van de vraag hoe het 'verstoorde landschap' van Winterslag te bewonen, bood hun project Le Paysage Ménagé zowel een fysiek als theoretisch kader voor toekomstige interventies op het terrein. De lezing en auditieve performance van Miriam Sentler is de tweede editie in de reeks evenementen die gepland zijn op en rond het verwarmde dagbed, en die de verschillende gebruikers ervan samenbrengen.


PROGRAMMA

15: 00 -16: 00 Artist talk en Q&A met Miriam Sentler en Drake Stoughton
16: 00 -17: 00 Wandeling in Winterslag met ornitholoog Johan Schoonaert
17: 00 -18: 00 Gezamenlijk luisteren naar The Chase aan het warmbed


The Chase is een audio-installatie die Miriam vorig jaar realiseerde in samenwerking met componist Drake Stoughton en met behulp van ornitholoog Dr. Kees van Oers. Het werk toont en belicht een unieke compositie bestaande uit vogelzang, afkomstig van vogelsoorten die momenteel de omgeving van Keyenberg (DE) bewonen. Door de expansie van de Noord-Rijn Westfalen bruinkoolindustrie en gedwongen hervestiging dreigt het dorp in de toekomst te verdwijnen. Door het veranderende landschap merken ongeruste dorpelingen en fervente vogelkenners reeds een groot verlies op in de verscheidenheid aan lokale vogelsoorten en andere fauna en flora.

In het gecreëerde muziekstuk voor The Chase, vormt de partituur een poging om de vogelzang van de nog aanwezige soorten in kaart te brengen door de vogelgeluiden te linken aan de juiste noot. Het stuk wordt geleid door de melodie van de vogels. Het onvermogen van de componist om tijdens het spelen hun complexe zang bij te houden vertegenwoordigt het probleem van het archiveren van het natuurlijke. De compositie leidt zo tot een speelse achtervolging tussen de gearchiveerde en de archivaris. De partituur of ‘vangst’ van deze achtervolging werd in een publicatie gevat en belichaamt een kleine stap dichter bij de archivering van deze vogels uit een binnenkort verdwenen landschap.

PRAKTISCH

De Artist talk zal plaatsvinden in de CIAPs tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping van het C-mine energiegebouw. Nadat Miriam ons ondergedompeld heeft in het verhaal achter haar onderzoeksproject trekken we eropuit met Johan Schoonaerts, een ornitholoog verbonden aan de lokale vereniging Zang- en Kleurvogels Genk. We starten aan onze tentoonstellingsruimte om naar buiten te gaan, vergeet ook zeker niet gepaste wandelschoenen aan te trekken. Johan zal ons leren de lokale vogels...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker