Medea - Theater Malpertuis
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
DINSDAG
15
FEBRUARI

Dinsdag 15 februari 2022

Van 20u00 tot 22u00

Medea - Theater Malpertuis

Kunstlaan 5

3500 Hasselt

€18

Basistarief: 18,00 €; +65: 18,00 €; -25: 9,00 €; ABO6 : 16,00 €; ABO10 : 15,00 €

Medea is ongetwijfeld één van de meest gruwelijke Griekse tragedies. Na het overspel van haar man Jason besluit Medea zich te wreken door zowel zijn toekomstige nieuwe bruid als hun eigen twee kinderen om het leven te brengen. 

Jason is compleet uitgeteld na de vreselijke daden van zijn vrouw. Van zijn bejubelde identiteit als soldaat, echtgenoot en vader blijft niets meer over. Hij komt in een niemandsland terecht, wachtend op iets wat hij nog niet kent… In zijn wachten wordt hij gekweld. Hij probeert de feitelijkheden van zijn eigen geschiedenis te construeren, maar wordt door sentimentaliteit en nostalgie geplaagd. 

Is Medea, die in dit verhaal het ondenkbare gedaan heeft, er beter aan toe? In de oorspronkelijke tekst van Euripides beklaagt ze zich over haar lot om over de aarde te moeten dolen. Tegelijkertijd hoopt ze haar leven opnieuw zin te kunnen geven na haar tragische geschiedenis met Jason. 

Is het lot van de mens om alles te verliezen? En het lot van de man en de vrouw om zichzelf steeds opnieuw te moeten heruitvinden? Veel van die transformatie is voelbaar en herkenbaar in onze tijd. Gelijkwaardigheid is een recht dat opgeëist wordt en waarvoor gestreden wordt. Identiteit is een begrip dat geherdefinieerd wordt. 

Regisseur Piet Arfeuille beroept zich voor zijn versie van Medea op actrice Tania Van der Sanden (bekend van o.a. In de gloria, Het eiland en onlangs nog Albatros) en naast haar: een groep van 9 mannen die het patriarchale overwicht voelbaar maakt. 

Theater Malpertuis was in 2017 nog bij ons te gast met Hele dagen in de bomen (tevens in een regie van Arfeuille). Dit seizoen staan ze ook nog met De kleine prins op 4 december 2021 in onze theaterzaal.

tekstbewerking & regie Piet Arfeuille / tekst Euripides, Seneca & Heiner Müller / spel Tania Van der Sanden, Tim Bogaerts, Lars Brinkman, Laurent Delom, Nick Deroo, Jef Hellemans, Arne Luiting, Ebe Meynckens, Elie Tass & Geert Vaes / decor Berlinde De Bruyckere / choreografische assistentie Fabian Santarciel de la Quintana / lichtontwerp Jan Maertens / geluidsontwerp Kreng / inleiding Theater Malpertuis / © Nick Hannes
malpertuis.be

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker