Lezing: Rebellie in 'Van den vos Reynaerde' en 'De Maghet van Ghend'
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Donderdag 7 oktober 2021 (van 0u00 tot 23u59)

/

Lezing: Rebellie in

Godshuizenlaan 2

9000 Gent

€10

Basistarief: 10,00 €; Lerarenkaart: 8,00 €; Gentenaars/Uitpas Regio Gent: 6,00 €; 19-26 jaar: 2,00 €; -19 jaar: 0,00 €

Al sinds het 11de-eeuwse Ysengrimus is Reynaert de vos verbonden met Gent. Zo’n 200 jaar later duikt ook de Maagd van Gent, die tegenwoordig menig Gents gebouw siert, voor het eerst op in de literatuur. Beide figuren rebelleren op eerste zicht tegen de heersende macht: hij tegen de koning, zij tegen de graaf, maar toch lijkt er een wereld van verschil tussen de sluwe vos en de zuivere maagd.

Waaruit bestaat hun rebellie dan? Wat betekende het om een rebel te zijn in de middeleeuwen? En waarom zijn beide figuren nog steeds verbonden met het rebelse imago van Gent? De maagd en de vos zijn beide enigmatische figuren met een eeuwenlange geschiedenis en dat maakt ze moeilijk te vatten. Precies daarom plaatsen we ze in deze lezing naast elkaar.

We volgen op deze manier het pad van twee van de oudste rebellen in Gent en doorlopen samen met hen de rebelse geschiedenis van de stad.

In de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren'
Deze lezing (1 van 6) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent.

In deze lezingenreeks nemen letterkundigen telkens een ander literair werk, auteur of fenomeen onder de loep die nieuwe vragen oproepen over Gentse literaire rebellie.

De lezingen hangen verhalen op aan de collectie van het STAM. Toehoorders krijgen dan ook de kans om het museum te bezoeken, waar ze oog in oog komen te staan met het rebelse Gentse verleden.

Deze lezing vindt plaats in de Abdijrefter.
Je betaalt enkel een museumticket en krijgt de kans het museum te bezoeken voor de lezing (uitzonderlijk geopend tot 19u).

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker