Pink & Orange
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Woensdag 7 april 2021 (om 0u00)

Donderdag 8 april 2021 (om 0u00)

Vrijdag 9 april 2021 (om 0u00)

Zaterdag 10 april 2021 (om 0u00)

Zondag 11 april 2021 (om 0u00)

Maandag 12 april 2021 (van 0u00 tot 23u59)

/

Pink & Orange

Naamsestraat 96

3000 Leuven

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Choreograaf en danser Marc Vanrunxt laat in PINK & ORANGE twee werken van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage simultaan uitvoeren door pianist Yutaka Oya en organiste Iris Eysermans van ChampdAction. Samen met de dansers Lise Vachon, Peter Savel en Igor Shyshko verkent Vanrunxt in deze co-creatie de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze muzikale crash/clash in een organische en dynamische choreografie waarin hij de gangbare ‘ethiek en esthetiek’ probeert te herdefiniëren.

Beeldend kunstenaar Tom Volkaert ontwierp voor deze creatie een felgekleurde tv-toren met getande randen voor drie vintage videoschermen, een excentrieke pianostoel en een schemerlamp.

Marc Vanrunxt is gefascineerd door de intense samenwerkingsverbanden van de Judson Dance Theater en het triumviraat John Cage, Merce Cunningham en Robert Rauschenberg in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. Hun innovatieve omgang met muziek, vorm en beweging en vooral de interactie hiertussen was richtinggevend voor generaties kunstenaars na hen.

In dezelfde spirit zet Vanrunxt in PINK & ORANGE een samenwerking op rond het werk van John Cage met het Antwerpse interdisciplinaire platform voor nieuwe muziek ChampdAction. Naar een voorstel van pianist Yutaka Oya worden twee composities van John Cage voor één musicus tegelijkertijd uitgevoerd door organiste Iris Eysermans en Yutaka Oya zelf: ‘Organ2/ASLSP’ (1987) voor draagbaar orgel en ‘Sonatas and Interludes’ (1946-48) voor kleine (geprepareerde) vleugel.

ASLSP staat voor As Slow As Possible en maakt van ‘Organ2/ASLSP’ één langgerekt volume. De constructie van ‘Sonatas and Interludes’ daarentegen is grillig en meer gefragmenteerd en staat in schril contrast met het meer introspectieve ASLSP. Op die manier belichaamt PINK & ORANGE twee manieren van omgaan met tijd, duur en dynamiek. John Cage zelf moedigde dit soort confrontaties en dialogen met zijn muziek aan.

PINK & ORANGE – de choreografie ontleent zijn titel aan een klein, abstract schilderij van Ellsworth Kelly uit 1951 – gaat op zoek naar nieuwe verhoudingen en naar communicatie tussen onverwachte elementen: Wat bevindt er zich tussen roze en oranje? Hoeveel is Cage maal Cage?

www.kunst-werk.be

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker