Uit de Collectie Gifted
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
ZATERDAG
31
JULI

Zaterdag 31 juli 2021

Za 26 juni 2021 - Zo 3 oktober 2021

Geen tijdstip beschikbaar

Uit de Collectie Gifted

€12

Basistarief: 12,00 €; Lerarenkaart / Groepen: 10,00 €; Inwoner van Gent / UiTpas regio Gent: 6,00 €; Groepen in schoolverband >18 jaar 19-25 jaar: 2,00 €; Vrijetijdspas / UiTPAS aan kansentarief regio Gent Steunpunt Vakantieparticipatie: 1,60 €; -19 jaar Gentenaars op zondag 10:00-13:00 Perskaart - ICOM-kaart - Museumpass Vrienden v/h S.M.A.K. Begeleider van personen met een beperking (met European Disability Card): 0,00 €

S.M.A.K. toont werk dat kunstenaars, verzamelaars, estates of andere instellingen tijdens de afgelopen jaren aan het museum hebben geschonken.

Een publieke collectie wordt niet alleen gevormd dankzij publieke middelen, ook de generositeit van derden speelt een grote rol. Gelukkig zijn er in onze samenleving voldoende mensen die het belangrijk vinden om bij te dragen aan de groei van een publieke collectie als die van S.M.A.K.. Rekening houdend met het geringe aankoopbudget zijn deze genereuze bijdragen voor S.M.A.K. van bijzonder belang. Deze tentoonstelling is een kleine selectie uit een veelvoud van schenkingen die de afgelopen jaren gebeurd zijn.

Uit de Collectie | Gifted kan beschouwd worden als een hommage aan ‘de schenker’, de op het museum betrokken individu of instantie, aan hen die het belang en de betekenis van een publieke collectie willen versterken.

Achter iedere schenking schuilt een uniek en soms persoonlijk verhaal. Precies omdat een schenking vaak veel meer is dan de werktuiglijke overdracht van een kunstwerk van plek a naar b, of van de ene collectie naar de andere, zal in deze tentoonstelling behalve de kunstwerken zelf ook de achtergrond ervan worden meegeven. De titel ‘Gifted’ verwijst enerzijds naar de act van het doneren, maar draagt evenzeer de betekenis van ‘getalenteerd zijn’ in zich: to be gifted.

In de laatste zaal van de tentoonstelling vinden we de schenking van een volledige tentoonstelling: x, samengesteld door Simon Delobel, directeur van KIOSK in Gent. Alle geschonken kunstwerken van x zijn anoniem en komen ook anoniem in de collectie van S.M.A.K. terecht. x is een kritisch antwoord op een kunstwereld waar de signatuur vaak de bovenhand neemt boven het kunstwerk zelf. Het is een uitnodiging voor ons allen om voorbij het tentoonstellingslabel te kijken, om ons te laten inspireren door het kunstwerk zelf en niets anders.

Met werk van:
Met werk van: Kurt Ryslavy, Sergey Bratkov, Roger Ballen, Jan Vercruysse, Jef Geys, Koen van den Broek, Richard Tuttle, Marlene Dumas, Ante Timmermans & Charl Van Ark, Massimo Bartolini, Marinus Boezem, Peter Downsbrough, Ann Veronica Janssens, Mario Navarro, en met de werken die eerder dit jaar te zien waren in de tentoonstelling x in KIOSK en die dankzij het mecenaat van de Willame Stichting deel kunnen worden van de collectie van S.M.A.K..

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker