Opening jeneverinstallaties & Boekvoorstelling Gent
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 25 september 2020 (van 16u30 tot 18u00)

/

Opening jeneverinstallaties & Boekvoorstelling Gent

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Ontdek tijdens de opening van de jenevertentoonstelling in Gent drie poëtische installaties (twee in Poëziecentrum en in in Het Groot Vleeshuis), Oost-Vlaams lekkers én de nieuwe bloemlezing, Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste jenevergedichten in de Nederlandse literatuur. De locaties verken je op eigen houtje, na afloop receptie in het Groot Vleeshuis, waar het boek wordt voorgesteld. In première wordt daar ook de jenevervideo getoond waarin verschillende bekende Gentenaars opduiken. De video kan je later online nog herbekijken.

Dat alcohol en speciefiek jenever al eens aan de basis hebben gelegen van de mooiste gedichten in onze literatuur is een publiek geheim. Maar dat jenever ook heel vaak het onderwerp was en is van poëtische hersenspinsels van grote en minder grote namen uit de Nederlandstalige poëzie is minder bekend. Het project Straks gaat het jenever sneeuwen' zal hier verandering in brengen.

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets (Heverlee) bracht in opdracht van het Jenevermuseum en Poëziecentrum (Gent) meer dan 100 gedichten over jenever samen in een bloemlezing: gedichten van literaire grootheden als Komrij, Reve en Nolens, lofliederen op de nationale gedistilleerde drank van de Lage Landen van de 18de eeuw tot vandaag, jeneverliederen, limericks en andere light verses, gedichten die de jeneversteden Hasselt en Schiedam de hemel in prijzen, maar ook een hele verzameling anti-jenevergedichten. De bloemlezing wordt vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts en uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.

Tegelijkertijd met de lancering van het boek zal ook een tentoonstellingsproject starten op maar liefst 6 locaties verspreid over Vlaanderen en Nederland: het Jenevermuseum in Hasselt, de Bibliotheek Hasselt Limburg, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent en het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Nederland. In opdracht van het Jenevermuseum (Hasselt) werkten de studenten scenografie van de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt voor elk van deze locaties een eigen lyrische scenografie uit gebaseerd op de selectie gedichten uit de bloemlezing.

Vanaf 26 september is het boek te verkrijgen en zal de tentoonstelling op de 6 locaties te bezoeken zijn. Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. Voor meer informatie hierover, zie: www.jenevermuseum.be.

I.s.m. Jenevermuseum Hasselt, het Groot Vleeshuis Gent, Bibliotheek Hasselt/Limburg, De Vagant / De Tijd Hervonden / Boekhandel Grim en Jenevermuseum Schiedam.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker