Zuidcafé: Ontgroeien
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Dinsdag 5 oktober 2021 (van 20u00 tot 22u00)

/

Zuidcafé: Ontgroeien

Turnhoutsebaan 286

2140 Borgerhout

€5

Basistarief: 5,00 €

Wanneer over de economie gepraat wordt, staat één woord steevast centraal: ‘groei’. Een economie die groeit wordt gezien als een waarborg voor een welvarende en gelukkige bevolking, terwijl een krimpende economie feilloos geïnterpreteerd wordt als een onheilspellend teken van moeilijke tijden. Toch kunnen er best wat vragen gesteld worden bij dit ideaal van eindeloze groei: Wat wanneer de producten ervan steevast oneerlijk verdeeld worden? Wat wanneer deze uitzettingsdrang steeds meer druk zet op mens en natuur? En is zo’n groei-ideologie wel realistisch op een planeet met beperkte grondstoffen? In deze editie van het Zuidcafé bekijken we het idee van ‘ontgroeien’: het duurzaam afbouwen van productie en consumptie op een manier die zowel mens als natuur ten goede komt.  

Els Hertogen (algemeen directeur 11.11.11.) besteedde in haar boek Van liefdadig naar rechtvaardig een hoofdstuk aan dit thema en komt de avond inleiden. Dr. Arpita Bisht (mede-auteur van het hoofdstuk en onderzoekster aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) gaat vervolgens in gesprek met dr. Jonas Van der Slycken (medewerker “sufficientie” bij ‘De Transformisten’)  over de lokale en internationale betekenissen en mogelijkheden van ontgroeien. Dit inhoudelijk gesprek wordt gevolgd door drie korte ‘pitches’ waarin Antwerpse organisaties hun ontgroei-initiatieven voorstellen en uitleggen hoe het Antwerps publiek zich hierbij kan betrekken.

Het gesprek tussen Dr. Bisht en Dr. Jonas Van der Slycken is in het Engels. Wie wil kan beroep doen op een tolk via een beperkt aantal headsets.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker