TOASAVES: Een hommage aan Wannes Van de Velde
Muziek > Concerten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Dinsdag 31 augustus 2021 (van 20u30 tot 21u30)

/

TOASAVES: Een hommage aan Wannes Van de Velde

Poreel 10 A

1547 Bever

€20

Basistarief: 20,00 €; Diner & Concert: 45,00 €

Toasaves Quintet:

Tristan Driessens: oed, lavta, zang, arrangementen, artistieke leiding;
Raphaël De Cock: zang, doedelzakken, whistles, mondharp;
Harald Bauweraerts: draailier, zang;
Emre Gültekin: bendir, davul, Ottomaanse tanbur, bağlama, zang;
Miriam Encinas: dilruba, fluiten en vedels, percussie, santur.

Dinsdag 31 augustus om 20u30

Toasaves is een Belgisch muziekcollectief met fascinatie voor het archaïsche Vlaamse volkslied en de verhouding tot Oude Muziek van het Westen – Trecento, Ars Nova en Vlaamse Polyfonie – en het Oosten. Toasaves is fonetisch en betekent “thuishavens” in de Antwerpse tongval. Het gezelschap werd begin 2021 opgericht door oed-speler en musicoloog Tristan Driessens en verenigt tien kunstenaars uit verschillende landen en tradities, elk met een brede artistieke achtergrond en expertise. In samenwerking met het Brusselse cultuurhuis Muziekpublique nam Toasaves in de lente hun debuutalbum op dat begin volgend jaar aan het publiek zal worden voorgesteld.

In hun eerste project “Naar de Roots van Wannes” vertrekt Toasaves vanuit het Groot Liedboek van Wannes van de Velde (1937-2008), de zanger-artiest die in zijn thuishaven Antwerpen de oudste bewaard gebleven ballades en litanieën nieuw leven inblies. Samen met multi-instrumentalist Raphaël De Cock, componist Dick van der Harst en moderne troubadour Michaël Grébil schreef Tristan Driessens nieuwe arrangementen van zowel anonieme Middeleeuwse liederen als origineel werk van Van de Velde. Als vanzelfsprekend werd een eclectisch dialoog met de oosterse muziekcultuur, die als een rode draad doorheen het parcours van Driessens loopt, niet uit de weg gegaan. Aansluitend bij de nomadische geest van Wannes van de Velde, ziet Toasaves in de ontginning van culturele heterogeniteit een bron van mogelijkheden die de oerkracht van oude muziekrepertoires kan doen uitschijnen en versterken.

Het rijke instrumentarium in combinatie met de onorthodoxe zangstijlen van Toasaves vervullen hierin een verbindende functie. Dankzij de virtuoze uitvoeringen op oude instrumenten uit Oost en West – Middeleeuwse fluiten, trommels, cisters en vedels, Oosterse violen, luiten en framedrums, draailieren en doedelzakken, Indische dilruba en bansuri, enz…, wordt nieuw licht geworpen op de bron van muziektradities die, in tijd en ruimte van elkaar gescheiden, vaak dezelfde poëtische en muzikale geheimen bevatten. Vertrekkend van het volksrepertoire van Wannes van de Velde reist het gezelschap naar de vroege meesters van de Oude Muziek – Landini, Thomas Fabri, Guillaume de Machaut, … – , en verder naar de traditionele dansmuziek van de Griekse eilanden tot de modale hofmuziek van Constantinopel.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker