Klaas Kloosterboer | Hoog Spel
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
VRIJDAG
18
JUNI

Vrijdag 18 juni 2021

Za 29 mei 2021 - Zo 20 juni 2021

Geen tijdstip beschikbaar

Klaas Kloosterboer | Hoog Spel

Tichelrei 82

9000 Gent

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Welkom op onze huidige tentoonstelling 'Hoog Spel' waar we nieuw, gedurfd speels en kleurrijk werk tonen van de Nederlandse meester Klaas Kloosterboer (°1959).

De nieuwe, erg verrassende werken van Klaas Kloosterboer zijn ontstaan na een intense periode van werken op papier. Kloosterboer zocht naar een manier om het gemak, het directe en vooral het speelse van het werken op papier te vertalen naar groot formaat: het werken met gouache op erg glad polyesterdoek gaf de gezochte energie. De tentoonstelling Hoog Spel, reeds zijn vierde in de galerie, is een explosie van kleur en een aanstekelijke energie in de eerste ruimte, de dag, en een meer naar binnen gekeerde, meer donkere blik in de tweede ruimte, de nacht.

In de grote ruimte worden de krachtige, heldere en transparante kleuren uitgespeeld tegenover de witte leegte van het doek. De spanning tussen het gebaar, het stellen van de daad, en het patroon, de herhaling, de gelaagdheid is groot. De werken zijn kinderlijk radicaal. Bij deze recente werken van Kloosterboer is de schriftuur, schilderen alsof het schrijven is, nog belangrijker dan anders. De schriftuur vormde de graadmeter om te zien of een werk wel een werk was. De sfeer In de kleine, meer intieme ruimte is meerduidiger: zowel in de gebruikte media, als in de aangeraakte thema’s (confetti, verval, tijdelijkheid). De vlekken, bloemen en patronen echoën de energie van de eerste ruimte, maar de sfeer is meer gedempt. Hier zie je Kloosterboer zoeken, zich vergissen en zichzelf verbeteren en opnieuw uitvinden. Je ziet hem haast stuntelend tot een werk komen. Kloosterboer werkt niet alleen met explosie en flair, maar durft ook te verliezen.

De Nederlandse kunstenaar Klaas Kloosterboer (°1959) is een fundamentele onderzoeker van het medium schilderkunst. “Hij verkent de mogelijkheden, rekt ze op en bevraagt de betekenis – niet van de uitdrukkingskracht in figuratieve of abstracte zin, niet van verf als materie, maar van het schilderen als handeling. Hij zou zonder overdrijving de grootste non-verbale theoreticus van de schilderkunst genoemd kunnen worden.” (Edo Dijksterhuis, Museumtijdschrift, 2020) Kloosterboer is een van de belangrijkste Nederlandse levende kunstenaars: “Klaas Kloosterboer is de maestro van de Nederlandse schilderkunst. Zijn werk is van een ongenaakbare eerlijkheid, en dat laatste ook vooral tegenover zijn artistieke zelf, wat ook weer vorm krijgt in zijn schilderijen of ruimtelijke linnenconstructies.” (Hans Gieles, Het Parool, 2020) Zijn werk is opgenomen in alle belangrijke Nederlandse museumcollecties, en in vele binnen- en buitenlandse privéverzamelingen.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker