Liebestod The smell of blood does not leave my eyes Juan Belmonte - HDT III
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
WOENSDAG
13
OKTOBER

Woensdag 13 oktober 2021

Woensdag 13 oktober 2021 (om 20u00)

Donderdag 14 oktober 2021 (om 0u00)

Zaterdag 16 oktober 2021 (van 0u00 tot 20u00)

Dinsdag 19 oktober 2021 (van 18u30 tot 18u30)

Om 20u00

Sint-Baafsplein 17

9000 Gent

€28

Basistarief: 28,00 €

Door de legendarische Andalusische torero Juan Belmonte en de muziek van Richard Wagner samen te brengen, geeft Angélica Liddell stem aan de oorsprong van haar theater, aan wat zij omschrijft als "een geschiedenis van het theater die de geschiedenis is van mijn wortels, van mijn diepste wezen". Liebestod is het derde deel van de reeks Histoire(s) du Théâtre bij NTGent – een performatief onderzoek naar de oudste kunstvorm van de mensheid.

Meer dan een kunst was het stierenvechten voor Juan Belmonte een spirituele oefening die emoties optilt naar een onmetelijke ruimte, naar de eeuwigheid. In Liebestod hebben we te maken met een onophoudelijke zoektocht naar de tragische schoonheid, een poging om rechtstreeks met het sacrale te communiceren, zowel in het werk van de stierenvechter als op Angélica Liddells podium. "Ik ben altijd op zoek naar het verheven moment, de transfiguratie, het overstromend enthousiasme, de straling en het licht, die lyrische verrukking die plaatsvindt wanneer je liefhebt." Liebestod is dan ook veel meer dan een epos over stierenvechten: de voorstelling wordt een offerande, "ze is het werk van een verliefde vrouw, van een sterfelijke vrouw. En ze is ook een opoffering."

Juan Belmonte (1892-1962), de "goddelijke stotteraar" uit de Triana-wijk in Sevilla, wordt beschouwd als de grondlegger van het spirituele stierenvechten. Tijdens zijn leven was hij geobsedeerd door de dood van de torero Joselito in de arena. Zijn uitspraak "We vechten zoals we zijn" vat zijn filosofie samen. Zijn zelfmoord vertelt ons over het gevoel van "niet langer in staat te zijn te leven" dat Emil Cioran beschrijft in Op de toppen van de wanhoop.

Liebestod, letterlijk “liefdesdood”, is de titel van het hoogtepunt van Richard Wagners opera Tristan und Isolde uit 1865, waarin de componist zijn eigen poëtische versie van deze middeleeuwse Keltische legende op muziek zette. Het woord liefdesdood verwijst naar het thema van de erotiek van de dood of van "liefde tot de dood", de idee dat de volvoering van de liefde van het koppel plaatsvindt in de dood, of zelfs daarna.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker