Freiraum Festival
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
VRIJDAG
30
OKTOBER

Vrijdag 30 oktober 2020

Vrijdag 30 oktober 2020 (van 19u00 tot 21u00)

Zaterdag 31 oktober 2020 (van 13u30 tot 22u00)

Van 19u00 tot 21u00

Freiraum Festival

Ravensteinstraat 23

1000 Brussel

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Op 30, 31 oktober en 1 november 2020 vindt het Freiraum Festival plaats. Met digitale en fysieke events in Brussel en in 19 andere Europese steden, van Athene tot Praag en Turijn. Naar aanleiding van het Duitse EU-voorzitterschap onderzoekt het Goethe-Institut, samen met betrokkenen uit cultuur, wetenschap en maatschappij, hoe het vandaag in 42 Europese steden, in (post)coronatijden, met de vrijheid in Europa is gesteld.

Contactbeperkingen en lockdowns, gesloten grenzen en controles, tijdens de corona-epidemie van de voorbije maanden hebben ze een flinke impact gehad op het leven van de Europeanen – zowel de persoonlijke als de publieke vrijheid werd ingeperkt. Hoe belangrijk is vrijheid de dag van vandaag in Europa? Waar loopt de vrijheid gevaar en hoe kunnen we ze beschermen? Het Freiraum Festival focust vooral op open dialogen over de nieuwe, (post)pandemische werkelijkheid in Europa, over de rol van sociale bewegingen, over solidair zijn en over nieuwe formats voor kunst voor een veerkrachtige en inclusieve samenleving.

Het festival gaat op 30 oktober 2020 van start in BOZAR in Brussel met een toespraak van de Belgisch filosoof Philippe Van Parijs. De Bulgaarse politicoloog en winnaar van de Jean-Améry Prize 2020 Ivan Krastev neemt deel aan een online debat in het kader van de reeks ‘Nieuwe Wij-verhalen’ van het Goethe-Institut Brussel in samenwerking met het ARD-Verbindingsbureau Brussel en het weekblad ‘Die Zeit’.

Het Festival in Brussel verhuist op 31 oktober 2020 naar een ander multidisciplinair kunstencentrum, de Beursschouwburg. Op de tweede festivaldag zijn er opnieuw kunstzinnige interventies en worden verschillende projecten voorgesteld, maar het hoogtepunt wordt de ‘Big Conversation’, een participatieve discussieronde over mediavrijheid. Mensen die actief zijn in de media in alle mogelijke landen van Europa en vertegenwoordigers van Europese instellingen en NGO’s debatteren samen met het publiek over hoe met het de mediavrijheid in Europa is gesteld.

U kan het volledige programma hier bekijken (in het engels): https://www.goethe.de/ins/be/en/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21929822&

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker