Dear Winnie,
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 18 september 2020 (van 19u00 tot 23u00)

Zaterdag 19 september 2020 (van 19u00 tot 23u00)

/

Dear Winnie,

Arenbergstraat 28

2000 Antwerpen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Dear Winnie,

Wat verbindt negen vrouwen uit de Afrikaanse diaspora en theatermakers Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens? Het is hun eerbied voor de strijd die Winnie Madikizela Mandela jarenlang, onophoudelijk en compromisloos, gevoerd heeft om haar land, en vooral de oorspronkelijke inwoners ervan, te bevrijden van het juk van het witte apartheidsregime. Ze was misschien geen heilige, maar wel een onuitputtelijke inspiratiebron en toonbeeld van kracht en overtuiging. De nieuwe theatervoorstelling Dear Winnie, wil die kracht eren en delen, even compromisloos als Winnie zelf.

Tijdens de anti-apartheidsstrijd stuurde ANC-strijder Maurice Mthombeni een brief aan Winnie Madikizela Mandela, die toen het gezicht van het verzet was. De apartheidsregering onderschepte de brief en publiceerde die in de nationale krant van Zuid-Afrika, om zo tweespalt te zaaien binnen de verzetsbeweging ANC. Maurice Mthombeni vluchtte naar Europa en zette vandaaruit de strijd verder.

Zijn zoon, regisseur en KVS-gezicht Junior Mthombeni, liep al langer rond met het idee om een voorstelling over Winnie Madikizela Mandela, te maken. Binnen het huidige Europese klimaat van verdeeldheid dat groepen mensen tegen elkaar opzet, vindt hij de tijd rijp om haar als inspiratiebron op het toneel te brengen.
De voorstelling verhoudt zich niet alleen tot deze bijzondere vrouw die, ondanks vernedering, misbruik en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten, maar gaat ook over wat wij vandaag kunnen leren van de strijdlust die haar kenmerkte. 

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker