“Een gedreven kijk op het Europa van morgen.” door Alicja Gescinska, fil...
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
ZATERDAG
19
JUNI

Zaterdag 19 juni 2021

Van 19u30 tot 21u00

“Een gedreven kijk op het Europa van morgen.”  door Alicja Gescinska, fil...

Cantempréstraat 1

1674 Bellingen (Pepingen)

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Alicja Geschinska over zichzelf:

Meestal word ik omschreven als Pools-Belgische filosofe en schrijfster; soms ook als Pools-Vlaamse of als Belgische met Poolse roots.
Ik ben geboren in Warschau tijdens een moeilijk periode voor Polen. Mijn ouders beslisten om het land en al zijn moeilijkheden te verlaten toen ik zeven was. We verbleven enkele maanden in een asielcentrum in Brussel; het was een kort verblijf, maar de herinneringen eraan hebben zich diep en blijvend in mijn geest genesteld. Daarna vestigden we ons in het Oost-Vlaamse dorp Lede. Daar liep ik school en heb ik de Nederlandse taal geleerd. Toch bleven we thuis Pools praten.
Al op jonge leeftijd heb ik een antwoord moeten vinden op vragen over mijn identiteit: wie ben ik, wat doe ik hier, waar kom ik vandaan, waar wil ik heen?
Misschien is mijn liefde voor filosofie net daar begonnen, in de kindertijd, toen ik een oneindige keten aan schijnbaar simpele vragen wou beantwoorden, maar waarvan elk antwoord nieuwe vragen met zich meebracht.
Veel van die vragen galmen na in mijn filosofisch werk; ze zijn het begin van de zoektocht geworden die me op de wegen heeft gebracht die ik nu nog steeds bewandel en waar ik soms nog op verdwaal.
De vraag wie ik ben, kan op vele manieren beantwoord worden.
In 2016 verscheen haar debuutroman “Een soort van liefde” en maakte ze het televisieprogramma Wanderlust.
In 2017 won haar roman “Een soort van liefde” De Debuutprijs.
In 2018 verschijnt haar nieuw boek: Thuis in muziek: Een oefening in menselijkheid. Het is een filosofisch essay over de belangrijke rol die muziek kan spelen in onze morele en persoonlijke ontwikkeling.
In 2019 vroeg Guy Verhofstadt haar of ze haar schouders onder Europa zou willen zetten. Zij stond als onafhankelijke op de derde plaats voor het Europees Parlement. Ze werd niet verkozen. De ervaring en inzichten die ze heeft opgedaan door zich als intellectueel op het politieke domein te begeven, heeft ze beschreven in een boek “Intussen komen mensen om”. Een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.
In 2020 werd ze directeur van het MA en PhD Programme in Philosophy aan The University of Buckingham.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker