Wetenschap Centraal: De rol van de digitale meter in flexibel energiegebruik
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Woensdag 5 mei 2021 (van 19u30 tot 21u00)

/

Wetenschap Centraal: De rol van de digitale meter in flexibel energiegebruik

Bij je thuis

2000 Antwerpen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Vroeger was er een energiecentrale en die stond centraal. Deze had als voeding vaak gas of kernenergie. Wanneer de vraag naar energie groter werd, werd er meer elektriciteit geproduceerd. En omgekeerd, wanneer de vraag lager was, werd er minder geproduceerd. Het aanbod aan elektriciteit werd aangepast aan de vraag.

Omdat onze hernieuwbare energie steeds meer decentraal wordt opgewekt bv. door zonnepanelen of windmolens, ontstaat er een specifiek probleem. We kunnen namelijk de zon, wind en andere natuurlijke bronnen niet (of nauwelijks) aansturen. Het is niet mogelijk om een zonnepaneel even wat meer of minder elektriciteit te laten maken in functie van onze nood. En dat is een probleem…

Door het steeds groter wordende aandeel van hernieuwbare energie op ons elektriciteitsnet wordt het ook moeilijker om het aanbod te kunnen sturen en af te stemmen op de vraag. Daarom begint men steeds meer te kijken naar het sturen van het verbruik van elektriciteit. Dit vraagt echter flexibiliteit van ons als energieconsument. De digitale meter is een sleutel in dit hele verhaal.
De digitale meter maakt van ons allen energiemanagers die actief meewerken aan het vermijden van een onbalans (in vraag en aanbod) op het net. Hoe dit juist gebeurt, dat wordt uit de doeken gedaan tijdens het Wetenschapscafé op 5 mei!

Michaël Peeters is lector en onderzoeker aan de AP Hogeschool Antwerpen in de opleiding Energiemanagement. Het doel van zijn onderzoek is het slimmer en energiezuiniger maken van gebouwen. Centraal in zijn onderzoek hiernaar staat de kracht van data zoals data van gebouwbeheersystemen, energy management data, Internet of Things, open data… en vele andere bronnen. De combinatie van deze databronnen leidt tot meer inzicht in de werking en het gebruik van gebouwen.

Wetenschap Centraal wordt via facebook gelivestreamd vanuit de Permeke Bibliotheek. Vooraf inschrijven is niet nodig. Je kan de livestream ook volgen zonder facebook-account. Vragen kan je stellen in de opmerkingen/comments of via de chat.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker