KOORLINK Koorconcert 2021-2022: Donne Domenica o.l.v. Patrick Van Looy
Muziek > Concerten
ZONDAG
16
JANUARI

Zondag 16 januari 2022

Van 16u00 tot 17u15

KOORLINK Koorconcert 2021-2022: Donne Domenica o.l.v. Patrick Van Looy

Tielendorp 34

2460 Tielen (Kasterlee)

€18

Basistarief: 18,00 €; Abonnementen: 40,00 €

Programmatitel: ‘The hearth-fire burning’

Het dameskoor Donne Domenica koos als titel ‘The hearth-fire burning’. De kern van het programma bestaat uit Engelse, romantische poëzie, in brand gestoken door enkele Vlaamse componisten als André Laporte, Gwendolyn Sommereyns en Martin Slootmaekers. Ook Ola Gjeilo, Edward Elgar en Zoltàn Kodàly passeren bij het vuur, dat eveneens brandt in vier Choral Hymns from the Rig Veda van Gustav Holst. Annick en Edith Verboven geven warmte aan hun viool. Harpist: naam nog niet gekend.
Donne Domenica telt momenteel veertien leden en werd in 1992 opgericht in Geel door dirigent Christiane De Maeyer. De naam van het - exclusief vrouwelijk - ensemble, verwijst naar de tweewekelijkse repetities op zondag. De meeste leden zingen van kindsbeen af, hebben later een zangopleiding genoten en zingen soms ook in meer dan één koor.

Onder de bezielende leiding van Chris De Maeyer heeft het koor in de loop van de jaren het repertoire voor vrouwenkoor op de kaart gezet tijdens talrijke optredens in Vlaanderen en Nederland. Op internationale koorwedstrijden in Zwitserland en Spanje, werden resultaten behaald die telkens weer bovenaan de scorelijst te vinden waren.

In 2012 nam Patrick Van Looy de koordirectie over en volgde er een heuse ‘doorstart’.
Zoals dat soms gaat bij het afscheid van de ene dirigent en de komst van een ‘nieuwe’, onderging de samenstelling van het koor een aanzienlijke wijziging en werd de zangcapaciteit herleid tot twaalf zangers. De hoogstaande kwaliteit bleef echter behouden en dat blijkt onder meer uit een hernieuwde klassering in de categorie ‘uitmuntendheid’ zoals Donne Domenica die behaalde in maart 2013 op het 60ste Koortornooi van de Provincie Antwerpen en later ook in.2017.
De voorbije jaren was het koor ook te horen in menig concert in Eindhoven, Kasterlee, Geel ne Tielen, en in Carolus Borromeus en de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, in Sint-Baafs in Gent en in de Sint-Salvatorkathedraal in Hasselt. Op 17 maart 2019 zong het koor een jubileumconcert in de kerk van Zammel, met muziek van Vic Nees, Kristiaan Van Ingelgem, Lodewijk De Vocht, Zoltan Kodaly, Gustav Holst, Frans Schubert en Johannes Brahms.

Donne Domenica is een enthousiast koor dat zingt om het plezier van het zingen en van de muziek. Mede daardoor durft het koor vrijwel alle genres aan te pakken en tot een goed einde te brengen. Al is het repertoire voor vrouwenstemmen eerder beperkt, er zijn altijd wel pareltjes te vinden die kunnen ‘geregen’ worden tot een gevarieerd, verrassend en aangenaam concertprogramma.

Patrick Van Looy

Patrick Van Looy is heel zijn leven actief geweest in koren en het koorleven. Eerst als zanger en later ook als dirigent. In 1975 richtte hij het jeugdkoor Cantemus op waarmee hij het hele scala van de muziek voor gelijke stemmen exploreerde en concerten verzorgde in zeven West-Europese landen en in 1981 volgde het gemengd koor Eglantier dat hij nog altijd leid...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker