Fase, four movements to the music of Steve Reich - Anne Teresa De Keersmaeker...
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
VRIJDAG
11
JUNI

Vrijdag 11 juni 2021

Van 20u00 tot 21u10

Fase, four movements to the music of Steve Reich - Anne Teresa De Keersmaeker...

Kunstlaan 5

3500 Hasselt

€24

Basistarief: 24,00 €; -25: 12,00 €; +65: 24,00 €

Fase, four movements to the Music of Steve Reich - de allereerste (!) voorstelling van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker - ging in 1982 in première (en stond datzelfde jaar ook al in CCHA, net als in 2007). 

Fase bestaat uit drie duetten en één solo, gechoreografeerd op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. De Keersmaeker gebruikt de structuur van Reichs muziek om een onafhankelijke bewegingstaal te ontwikkelen die de muziek niet louter illustreert maar er als het ware een nieuwe dimensie aan toevoegt. 

Zowel de muziek als de dans gaan uit van het principe van faseverschuiving: door minieme variaties beginnen aanvankelijk perfect synchroon uitgevoerde bewegingen langzamerhand te verglijden en te verschuiven, waardoor er een complex spel van voortdurend veranderende vormen en patronen ontstaat.

De voorstelling heeft niets aan kracht ingeboet, maar het bijzondere is dat je nu veel scherper de rijkdom ervan inziet. Wat ooit, al was het dan met veel bewondering, nog simpelweg als minimalisme werd omschreven, blijkt nu alle kiemen te bevatten van wat nu als een heel eigen vorm van dans (h)erkend wordt.

Een absolute klassieker van de dans, (eindelijk) opnieuw in CCHA!choreografie Anne Teresa De Keersmaeker / gedanst door Yuika Hashimoto, Laura Maria Poletti  & Laura Bachman, Soa Ratsifandrihana / gecreëerd met Michèle Anne De Mey & Anne Teresa De Keersmaeker / muziek Steve Reich: Piano phase (1967), Come out (1966), Violin phase (1967) &  Clapping music (1972) / lichtontwerp Remon Fromont / kostuums Martine André  & Anne Teresa De Keersmaeker / repetitieleiding Fumiyo Ikeda / wereldpremière 18 maart 1982, Beursschouwburg Brussel / productie 1982 Schaamte vzw  & Avila vzw / coproductie De Munt Brussel, Sadler's Wells London, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg & Théâtre de la Ville Paris / met dank aan Ella De Vos & Stefano Scoli / © Herman Sorgeloos & Anne Van Aerschot
rosas.be

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker