HAALTERT: zondag 01/11/2020 WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 / gesloten wege...
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
ZONDAG
1
NOVEMBER

Zondag 1 november 2020

Van 10u00 tot 14u00

HAALTERT: zondag 01/11/2020 WO2 verzetsmuseum De Patrijs

Sint-Goriksplein 17

9450 Haaltert

GRATIS

WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 - WOII resistance museum The Partridge '44
"In the heart of the operation area of the resistancegroup The Partridge '44 at HAALTERT-Belgium"

Zondag 01/11/2020 is het WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 - Warandegebouw Haaltert, gesloten voor het publiek wegens de ernstige Covid-19 pandemie.

De privécollectie omvat er WO2 verzetsmateriaal: radio-zendapparatuur, droppingsmateriaal, sluikdrukpers, geheime documenten- voorwerpen-foto's uit de privé archieven van Haaltertse verzetsleider Alfred NOTEBOOM. Informatie-foto's-documenten omtrent WOII-vliegtuigrashes te Haaltert, Outer, Aaigem en Bavegem zijn er tentoongesteld. Tevens kan men er schenkingen van bezoekers mbt. WO2 voorwerpen bezichtigen.

* Het verhaal: het WO2 verzetsmuseum te Haaltert werd op 7 mei 2005 plechtig geopend voor het publiek, in aanwezigheid van afgevaardigden der Amerikaanse, Britse en Nieuw-Zeelandse ambassade.
Het museum kwam tot stand dankzij de medewerking van het gemeentebestuur Haaltert en in het bijzonder onder impuls-initiatief van ere-schepen van cultuur de hr.Wim ALLAER .

Het privéarchief van geheime documenten van wijlen Alfred NOTEBOOM, stichter-leider van het Haaltertse schuiloord, werd er dankzij een schenking in 1998 van de kinderen Alfred NOTEBOOM, ontsloten voor het ruime publiek.
De Haaltertse "champetter" Gustaaf MUYLAERT lag aan de oorsprong van de contacten- en research met de kinderen Alfred NOTEBOOM en mede-oprichter van het WO2 verzetsmuseum.

* De collectie: je kan er informatie vinden aan de hand van tentoongestelde voorwerpen- en documenten / foto's omtrent de WO2 vliegtuigcrashes te Aaigem (C for Charlie), Outer (To Hell or Glory), Bavegem (G for George) en Haaltert (crash Duits straalvliegtuig ME-262 piloot Rony LAUER). Het Haaltertse schuiloord was nauw betrokken in de onderduiking-ontsnappingslijnen.
Tevens worden er zeldzame Britse militaire duivenberichten tentoongesteld (Secret Operation Columba), WO2 droppingscontainers, Duitse telex machine uit 1937, persoonlijke schenkingen uit binnen- en buitenland en mede een Royal Air Force stafkaart van de befaamde Berlin Airlift.

* Het museum wordt beheert, zonder enige winstgevende doeleinden, door de Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert met medewerking van het gemeentebestuur Haaltert. De toegang is er gratis.

* Het museum is opgenomen in de lijst van musea tot ontsluiting van het WO2 erfgoed in de Euregio-Scheldemond.(studie Westtoer).
Het museum verleende reeds zijn medewerking aan: de VRT-uitzending ' Man bijt hond ' , ' Publiek Geheim ', de Belgisch-Britse kortfilm ' Hinge Factor ' van de Belgische cineast Michael BOUCHERIE opgenomen te Sint-Lievens-Esse / Zavelstraat.

* Het WO2 verzetsmuseum onderhoudt nauwe contacten met familieleden van ondergedoken- en geholpen air force bemanningsleden tijdens WO2, in: de US, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Schotland.
-
* Laat niets verloren gaan ! schenkingen van WO2 ...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker