"Kan een vernieuwde Europa-Afrika samenwerking het verschil maken?" GEANNUL...
Kunst & Cultuur
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 29 maart 2020 (van 10u30 tot 12u00)

/

"Kan een vernieuwde Europa-Afrika samenwerking het verschil maken?" GEANNUL...

Markt 7/A

3080 Tervuren

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Geert Laporte, directeur van de European Think Tanks Group (ETTG) en eveneens werkzaam bij het European Centre for Development Policy Management (ECDPM), komt op zondag 29 maart naar Tervuren op uitnodiging van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, het Davidsfonds en NEOS.

De relatie tussen Europa en Afrika bevindt zich op een kruispunt. Afrika wordt gezien als het continent van de toekomst. Het heeft een jonge en steeds beter opgeleide bevolking. De economie groeit er sneller dan in Europa. Steeds meer grootmachten zien opportuniteiten in Afrika. Maar de uitdagingen blijven fenomenaal: er is de galopperende demografie, de kloof tussen rijk en arm groeit, conflicten en interne politieke en bestuurlijke problemen blijven voor instabiliteit zorgen. Afrika is ook één van de grootste slachtoffers van de klimaatverandering wat op zijn beurt samenhangt met nieuwe migratiegolven binnen het Afrikaanse continent, maar ook richting Europa.

Aan de andere kant van de Middellandse Zee zien we het “oude Europa” dat intern verdeeld is en invloed verliest op wereldvlak en in Afrika. De nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen heeft het vaste voornemen om de relatie Europa-Afrika nieuw leven in te blazen. Een sterkere samenwerking, gebaseerd op gelijkwaardigheid en gezamenlijke belangen moet een “win-win” opleveren voor beide continenten. Zal het mogelijk zijn om komaf te maken met de afhankelijkheidsrelatie uit het verleden? Zullen beide continenten in staat zijn om hun tegenstellingen te overbruggen en sterke bondgenoten te worden? Waar kan de EU nog het verschil maken in Afrika en een aantrekkelijk alternatief bieden voor de toenemende invloed van andere globale spelers?

Geert Laporte, heeft over deze thema’s gewerkt, zowel in Afrika als in Europa. Zijn adviezen en inzichten worden gewaardeerd door Afrikaanse en Europese politici, maar ook door NGO’s en ondernemers.
Programma:
- Korte inleiding door de voorzitter van de GROS, Walter Kennes
- Lezing door Geert Laporte
- Afsluitend woordje door de schepen van ontwikkelingssamenwerking Sofie Lombaert, gevolgd door een korte receptie in de inkomhal van het gemeentehuis.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker