Zomerschool Sterrenkunde 2021 (STEM)
Opleidingen & Workshops
MAANDAG
23
AUGUSTUS

Maandag 23 augustus 2021

Maandag 23 augustus 2021 (om 0u00)

Dinsdag 24 augustus 2021 (om 0u00)

Woensdag 25 augustus 2021 (om 0u00)

Donderdag 26 augustus 2021 (van 0u00 tot 23u59)

Om 0u00

Zomerschool Sterrenkunde 2021 (STEM)

Andreas Vesaliusstraat 13

3000 Leuven

€197

Basistarief: 197,00 €; Zonder overnachting: 137,00 €

Dit jaar organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) opnieuw een Zomerschool Sterrenkunde. In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met heel wat practica, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen.

Jongeren
De Zomerschool Sterrenkunde wordt georganiseerd door de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met heel wat practica, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen. Een greep uit de onderwerpen:

Waar komt de straling van sterren vandaan? Wat kunnen we zien in een spectrum en hoe kunnen we daarmee sterren classificeren?
Hoe zien sterren er vanbinnen uit? Hoe brengen ze kun leven door? Op welke manier kunnen we planeten rond sterren ontdekken? En wat hebben novae, supernovae en gamma-bursters met sterren te maken?
Hoe ziet ons Melkwegstelsel eruit? Is het groter of kleiner dan andere sterrenstelsels? Hoe ver staan die sterrenstelsels van ons vandaan? En waarom zitten er zwarte gaten in het centrum van al die sterrenstelsels?
Is het waar dat de Big Bang overal tegelijk plaatsvond? En hoe zal donkere energie de toekomst van ons heelal bepalen?

De Zomerschool Sterrenkunde gaat door van 23 tot 26 augustus 2021 in Leuven en richt zich in de eerste plaats tot jongeren (die de derde graad secundair onderwijs volgen of gevolgd hebben of er binnenkort mee starten, of die reeds een jaar hogere studie achter de rug hebben), hoewel andere deelnemers eveneens welkom zijn. Er is geen bijzondere voorkennis vereist. Een goede kennis van de natuurkunde van het secundair is wel een voordeel.

De lessen worden gegeven door sterrenkundigen, verbonden aan Vlaamse universiteiten en hogescholen (onder meer KU Leuven, VU Brussel, UGent, Koninklijke Sterrenwacht). Voor de practica worden de deelnemers ook begeleid door deskundigen van de VVS.

De Zomerschool kan zowel intern (met overnachting in Leuven) als extern gevolgd worden. Deelname aan de Zomerschool kost 197 euro (intern) of 137 euro (extern); er is korting voor de leden van de VVS. Dit omvat de deelname en het cursusmateriaal, alsook de maaltijden (lunch en avondmaal), en voor de internen ook de overnachting en het ontbijt.

Programma
De Zomerschool werkt met een tweejaarlijks afwisselend programma, dat ook onafhankelijk van elkaar kan gevolgd worden (en in willekeurige volgorde).

De theorielessen in 2021 behandelen volgende onderwerpen:
Straling
De Zon
Sterclassificatie
Exoplaneten
Sterevolutie
Core collapse supernovae
Sterrenhopen
Het Melkwegstelsel

Voor de practica komen in 2021 volgende thema's aan bod:
Spectroscopie
Classificatie van sterren
Exoplaneten
De massa van het zwart gat in het centrum van de Melkweg
Hertzsprung-Russell-diagram van bolhopen
De spiraalarmen van het Melkwegstelsel

‘s Av...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker