Nomad - Sidi Larbi Cherkaoui/Eastman
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
ZATERDAG
11
DECEMBER

Zaterdag 11 december 2021

Van 20u00 tot 21u30

Nomad - Sidi Larbi Cherkaoui/Eastman

Kunstlaan 5

3500 Hasselt

€34

Basistarief: 34,00 €; Basistarief Zijbalkon (beperkt zicht): 17,00 €; +65: 34,00 €; -25: 17,00 €; ABO6 : 32,00 €; ABO10 : 31,00 €

Sidi Larbi Cherkaoui gold na voorstellingen als Foi en Zero degrees (met Akram Khan) al als de jonge internationale ster van de hedendaagse dans. Maar toen in 2008 Sutra (CCHA, 2010 & 2018) in première ging trad hij definitief toe tot de rangen der grote theatermakers. In 2010 richtte hij Eastman op en volgden voorstellingen als Babel, Play (CCHA, 2015), 4D en Fractus V. Sinds 2015 is hij ook artistiek directeur ballet van Opera Ballet Vlaanderen waar hij o.a. Fall (CCHA, 2015), Exhibition en Requiem creëerde. 

Cherkaoui ontwikkelde in 25 jaar tijd een indrukwekkend oeuvre dat op persoonlijke en eigenwijze manier de tradities van de grote culturen onderzoekt en bevraagt. Terugkerende elementen in zijn werk zijn spiritualiteit, het anders-zijn, de zoektocht naar identiteit, religie en de fascinatie voor andere culturen. Zijn handelsmerk is een genereuze, poëtisch-elegante en lyrische dansstijl.

In Nomad - het vierde stuk van Cherkaoui op de Midden-Oosters geïnspireerde muziek van Felix Burton van Basement Jaxx - vult een gigantisch beeld van een woestijn het podium. Een metafoor voor de ultieme vrijheid, maar ook voor de onmogelijkheid om te overleven. 

Nomad toont een mozaïek van levende en levenloze elementen uit de woestijn. We krijgen indrukken van de vloeibaarheid en het aanpassingsvermogen van wezens die gedijen in de meest extreme omstandigheden. We zien het verlangen naar water, veiligheid en vertroosting, dat zowel dierlijke handelingen als de menselijke zoektocht naar spiritualiteit aanstuurt. En bovenal is er die geest van samenhorigheid, van vriendschap en symbiose, de sleutel tot overleving en evolutie in een droge wereld die onoverkomelijk zou zijn zonder de steun van een ander. De dansende nomaden lijken geïsoleerd te zijn in deze omgeving, net zoals de wereld vandaag voor minderheidsgroepen ook een woestijn kan zijn, een gevaarlijke plek om in te verblijven.

choreografie & regie Sidi Larbi Cherkaoui / dans Mabrouk Gouicem, Nemo Oeghoede, Wang Qing, Stephanie Amurao, Nick Coutsier, Verdiano Cassone, Pol Van den Broek, Mohamed Toukabri, Kazutomi 'Tsuki' Kozuki, Shawn Fitzgerald Ahern & Oscar Ramos / muziek Sidi Larbi Cherkaoui, Felix Burton, Kaspy N’dia e.a. / live muziek Kaspy N’dia / geluidsontwerp Felix Burton / kostuums Jan-Jan Van Essche / decorontwerp Willy Cessa & Adam Carrée / lichtontwerp Willy Cessa & Sam Mary / video-ontwerp Paul Van Caudenberg / coproductie 420PEOPLE & cultuurcentrum Berchem / met de steun van de Fondation BNP Paribas, deSingel Antwerpen & de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid / in samenwerking met ACT&ART / inleiding Katie Verstockt / © Filip Van Roe
east-man.be

   

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker