BAROK met JEUGDIGE SCHWUNG! Voor ALLE leeftijden!
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 31 juli 2021 (van 17u30 tot 18u35)

/

BAROK met JEUGDIGE SCHWUNG! Voor ALLE leeftijden!

Middelburgse Kerkstraat

9992 Middelburg (Maldegem)

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Een héél bijzondere lezing/ recital onder de titel ‘BAROK met JEUDIGE SCHWUNG! Voor ALLE leeftijden!’ door Dr. David Vergauwen i.s.m. jonge musici. VIER JONGE ERG BEGAAFDE MUZIKALE TALENTEN, de jongste is 8 jaar en de oudste 13 jaar, zullen dansen uit de barok (menuet, sarabande…) spelen op de 1 van de 4 kopieën van prachtig beschilderde historische instrumenten uit de collectie van Christophe Bursens die op deze dag uitzonderlijk in de Kerk staan. Ook op hobo wordt een gigue gespeeld!

Het thema is ‘dans’ en ‘barok’. De muziek uit de zeventiende-eeuwse barok klinkt anders dan de muziek uit de zestiende-eeuwse Renaissance. Dat klinkt logisch. Maar wat is precies het verschil?
Rond 1600 ontstond in Italië een “nieuwe muziek”. Oorspronkelijk ging het om een experiment waarbij men vooral expressiviteit nastreefde. Buiten milieus van kenners en liefhebbers lijkt deze stijl niet meteen populair te zijn geweest. De nieuwe muziek was weinig bezield, ontoegankelijk en vooral: saai. Hoe loste men dit probleem op? Hoe maakte men deze nieuwe muziek aantrekkelijk en levensvatbaar?
Het antwoord bleek te liggen in de dans. In de eerste helft van de zeventiende eeuw infiltreerden populaire danspatronen en aanstekelijke ritmes de Europese kunstmuziek. Monteverdi, Händel en zelfs Bach schreven muziek met in de bas de tonen van de chaconne, de sarabande of de passacaglia. Het waren deze swingende dansritmes die de barokmuziek zijn flair verlenen.

David Vergauwen studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis en musicologie aan de universiteiten van Gent (Ugent) en Brussel (VUB) en behaalde het doctoraat in de geschiedenis waarbij hij onderzoek deed naar de rol en betekenis van de Brusselse vrijmetselarij voor het Belgische muziekleven. Daartoe publiceerde hij ‘Kolommen van harmonie’ (ASP, 2015) en ‘Maçonnieke chansons in 19e-eeuws België’ (ASP, 2017). Meer recent verscheen een culturele biografie over de Brugse laat-romantische componist Joseph Ryelandt (ASP, 2020). Verder is hij betrokken bij een vertalingsproject rond de geschriften van de Luikse Parijzenaar André Grétry (Pendragon Press, 2020). Op dit ogenblik werkt hij aan een onderzoeksproject omtrent de Antwerpse componist Flor Alpaerts die in 2024 opnieuw hoort uit te monden in een biografie. David Vergauwen is docent voor Amarant en woont in Brugge.
Locatie lezing: Sint-Petrus en Pauluskerk, 9992 Middelburg (BE)

De lezing sluit aan bij het unieke concert om 20u30 (tot 22u10, met 15 minuutjes pauze) ook in de Kerk van Middelburg. Onder de titel ‘ONGEHOORD & OVER GRENZEN! ‘DANSE et JOIE DE VIVRE’ op de TOETSEN van de BAROK! brengt de Oostenrijkse Peter Waldner een programma ‘Over de grenzen’ van 5 landen, met bijna 2 eeuwen vreugdevolle, vooral dansmuziek (eind 16e eeuw - half 18e eeuw) van 14 componisten! Uitgevoerd op 4 prachtig klinkende en beschilderde facsimile’s van historische klavierinstrumenten uit Italië, Nederland, België, Frankrijk en Dui...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker